КосовоНасловна

Проглашавање православне цркве у Горњим Винарцима за „католичку“ још један вид насиља

Министарство културе осуђује проглашавање православне цркве у Горњим Винарцима на Косову и Метохији за „католичку“, од стране привремених институција у Приштини, што показује да циљ није само присвајање културног наслеђа, његово преотимање и уграђивање у темеље лажне државности, већ пре свега брисање трагова свега што је српско, саопштили су из Министарства културе.

Истовремено, реч је не само о фалсификовању културног порекла, што је чест случај у пројектима Приштине и „такозваног Министарства културе Косова“, већ и о физичком насиљу, имајући у виду да приштинске привремене институције самоуправе изводе радове на тој православној цркви без консултација са Епархијом Рашко-призренском, наводи се у саопштењу.

“Ово је још један вид насиља којем је изложен српски народ на Косову и Метохији, српске светиње и културно наслеђе, у мржњи према српском идентитету, уз гажење свих цивилизацијских и културних вредности. Скрнављење свега што је српско увек је имало исти циљ, да сејањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Косова и Метохије, колевке његове државности и цултуре”, каже се у саопштењу.

Истиче се да је на том путу “безумног уништавања вековна културна и верска баштина увек била мета разарања, као непремостива препрека покушаја да се затру корени српског порекла на Косову и Метохији”.

“Насилници из Приштине тако и данас настоје да лажном бригом за туђе, српско културно наслеђе истовремено покушају да уклоне и трагове постојања српске православне културе и вере. Овакви изопачени планови унапред су осуђени на неуспех. Не само да накарадне и бизарне конструкције као што је ова не могу одолети испиту времена и историје, већ Република Србија и духовни корпус српског народа неће никада препустити своју баштину ни бестијалности отимања, ни забораву. Наставићемо да негујемо нашу традицију и културу као посебан духовни израз српског народа и универзално добро читавог човечанства насупрот свим облицима безочног насиља којим покушавају да га поричу или униште”, додаје се у саопштењу.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон