Косово

Влајић: Грађани погођени одлуком о експропријацији нису обавештени, сигнал да свакоме имовина може бити на мети

Адвокат Небојша Влајић који заступа грађане Лепосавића и Зубиног Потока чија су се имања прошле године нашла на удару одлука Владе Косова о експропријацији каже за Косово онлајн да се о новој одлуци владе, која се назива „коначном“, сазнало из медија, да је он још није видео, као и да о овој одлуци нису обавештени ни грађани на чије се парцеле она односи.

„Јутрос сам звао и општину Лепосавић и Зубин Поток, да видим да ли је ико од људи чија је имовина у питању добио икакво решење, нико није добио ништа. Они би се свакако одмах јавили својим општинама и одлучили би шта да радимо. Законски рок је врло кратак, ради се о неколико дана и то је већ морало да буде достављено, верујем да ће ускоро бити“, каже Влајић.

Како додаје, могуће је да ће одлука бити објављена данас у Службеном гласнику, када ће се знати да ли под њу потпадају и парцеле власника који су покренули спор пред судом због експропријације и у којим случајевима је Основни суд поништио прелиминарну одлуку Владе.

„То зависи од листе непокретности које се одузимају. Морамо да видимо табелу да бисмо видели бројеве катастарских парцела и закључили о којима се ради. Међутим, знајући да су објекти и базе које је влада желела да сагради већ саграђени, може да се закључи да се ради о истим парцелама“, наводи Влајић.

Он указује и да на ову најновију одлуку владе постоји могућност жалбе.

„Могућност тужбе, надлежном суду постоји и верујем да ће се сви жалити јер се ситуација каква траје у вези овога проблема није променила ни најмање. Ово је само једно од решења које је влада у Приштини, по мом мишљењу, под притиском донела да би тај поступак који се води ставила у неки привид поштовања права и објективности, али мислим да тога нема“, каже Влајић.

Како истиче, српско становништво, поготово људи погођени овим одлукама, не могу да се помире са овим начином одлучивања.

„Ово је уједно и сигнал свима нама да се свакоме може десити да његова имовина буде на мети владе. Друго, иако је влада желела да ради било какве поступке, има у свим тим местима довољно општинског или друштвеног земљишта где су те базе могле да буду саграђене, али није морала да буде погођена приватна имовина. Мислим да је то велика грешка и да сви то са стране виде“, закључује Влајић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон