КосовоНасловнаПравославље

Прослављена слава манастира Високи Дечани

У манастиру Високи Дечани светом Литургијом и синоћним бденијем свечано је прослављена ктиторска слава – Свети великомученик краљ Стефан Дечански.

Свечану литургију служили су владика рашко-призренски Теодосије, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ Григорије, владика Иларион уз саслужење свештенства и монаштва СПЦ.

– Присуство, служба и речи Божјих архијереја Григорија, Методија, Илариона и великог броја игумана, свештеника, монаха и монахиња, верног народа, показује шта значи за нас ова светиња, а посебно, ко је за нас Свети краљ Стефан Дечански. Данас смо се овде сабрали и са севера и са југа, истока и запада у велику лавру, манастир Дечани, као на свој извор. Овде имамо лозу Немањића, а сви ми смо негде у тој лози. Колика је радост доћи у Дечане и узети учешћа у овој светој служби, толика је радост када чујемо на овој служби појање призренских богослова – истакао је у беседи митрополит Јоаникије.

– Имали смо ту част и радост да тројицу јеромонаха наше епархије, оца Петра из Дечана, оца Никиту и Исидора из манастира Светих архангела, да унапредимо, да их одликујемо чином протосинђела. Они ће наставити ревносно да служе Богу и нашој цркви. Они су стубови манастира Дечани и наше Богословије – истакао је владика Теодосије приликом одликовања новим чиновима тројице монаха.

Владика рашко-призренски Теодосије је синоћ на бдењу замонашио искушеника Божу Кнежевића, који је примио монашко име Амфилохије.

Поред верника са Косова и метохије, присутни су били и верници из више крајева Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон