НасловнаПравославље

Протојереј Дикић: Добра дела уз праштање, уздржаност и љубав према ближњима

Почео је Божићни пост. Сврха поста јесте одрицање од одређене врсте хране, али потребно је нагласити и духовни пост, који и јесте суштина и циљ, да се преко телесног поста очистимо од грехова који прљају нашу душу. То ћемо учинити тако што ћемо радити добра дела, а не само одрицати се од одређене хране, волети ближње, свући старог огреховљеног човека и обући се у новог човека који прашта и који воли, каже за Радио Митровица север протојереј при Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици Бранислав Дикић

Он објашњава да су наше старије генерације, од којих смо учили о вери, биле много строжије у посту него данашњи верници.

“Они су прву седмицу поста постили искључиво на води, а остале седмице на уљу осим среде и петка. Ми данас, будући да смо огреховљени, да не кажем да смо размаженији у односу на наше претке, дајемо утехе сами себи. Препоручио бих свакоме ко искрено жели да приступи овом посту да прву седмицу пости искључиво на води” рекао је Дикић.

Деца до седме године, труднице и тешки болесници не треба да посте, али ако деца изразе жељу да посте а никада нису постила, њима можемо да на надељу дана ускратимо омиљени слаткиш и тако их припремимо, додаје Дикић.

“То је нека припрема за пост и ми их на тај начин припремамо. За труднице можемо да кажемо да су ослобођене поста. Наравно, већина њих пости, али њихов пост је блажи у односу на нормалан пост. Мајке дојиље могу да посте на уљу, што значи да могу да једу рибу свакодневно, не само средом и петком” рекао је он.

Пост не значи само уздржавање од мрсне хране, већ пре свега од лоших мисли, жеља и дела. Пост не подразумева једноличну дијету или гладовање, већ уравнотежену исхрану намирницама биљног порекла.

“Интересантно је што ниједан свештеник не може да разреши некога и каже му да он не може да пости, зато што смо сви позвани да постимо. Биљна храна коју једемо током поста је много кориснија за наше здравље него свакодневно конзумирање меса и млечних производа. Тада се наше тело чисти. Када је човек болестан и када оде код лекара, тај лекар му не саветује да једе што јачу храну већ лагану храну. Пост има и намену да нас на неки начин врати у нормалу, да направи баланс у нашем телу који се тиче духовног и телесног здравља” рекао је Дикић.

Божићни пост траје 40 дана и завршава се на Бадњи дан 6. јануара. Последња недеља пред Божић пости се строжије, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Извор: Радио Косовска Митровица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон