Политика

Први свесрпски сабор – Усвојена Декларација о заштити националних и политичких права; Вучић: Пред нама су тешки дани, мир је наш кључни интерес

У Београду се одржава Први свесрпски сабор под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска“. На сабору учествују делегације из Србије и Републике Српске. На заједничкој седници две владе усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Председник Србије Александар Вучић изјавио је након седнице да су пред нама тешки дани, али да је мир кључни интерес Србије.

У Палати Србија одржан састанак делегација Србије и Републике Српске, поводом Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, које предводе председници Вучић и Додик, а састанку је присуствовао и патријарх Порфирије.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења – никад не смеју да трпе односи Србије и Српске.

„Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољима, понекад не у најбољим односима – да никада не смеју да трпе због тога наши односи“, истакао је Вучић, на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске, у оквиру Свесрпског сабора у Београду.

Нагласио је да тај договор подразумева се никада у Србији не сме чути лоша реч о Српској и обрнуто, као ни о онима који воде Србију и Српску.

Вучић је подсетио да је било и периода када смо постављали зидове на Дрини.

„Да вас не подсећам на то да смо се стидели наретко свог народа из Крајине, којима смо затварали прилазе центрима наших градова и давали им само право да се крећу аутопутевима, као и до тога да увек имамо нешто да кажемо онима с оне стране Дрине“, рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан на то што је рођен у Београду, али да није никада због тога говорио да је бољи или већи од неког другог и подсетио да има порекло са друге стране Дрине.

„Само за нас Србе користе различите присвојне придеве, као надимке. Па имамо и хрватске Србе и босанске Србе, црногорске Србе, и овакве и онакве. Ми овде имамо у Влади Србије и Хрвате, а јесмо ли некада рекли српски Хрвати? Нисте никада могли да чујете такву синтагму или било шта слично. То само за Србе важи. То је ваљда остало још из оног времена Независне државе Хрватске, кад су се поносили неким српским генералима у усташкој војсци“, рекао је Вучић.

Додао је да вероватно и сада рачунају да „таквих добрих Срба има свуда“.

„Имамо ми таквих неколико и на Косову и Метохији, срећом свега неколико, јер наш јуначки народ на Косову и Метохији никада није и никада неће дозволити да остане без свог имена, српског имена и презимена и без своје српске државе. Ма колико тешко било, а пред нама су тешки дани“, рекао је Вучић.

Вучић: „У Декларацији и о Косову и Метохији“

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске данас је једногласно усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Парламенти Србије и РС би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се у декларацији „говори о Косову и Метохији, поштовању резолуције 1244, али се јасно говори и о дијалогу као суштинском решавању дијалога нас и Албанаца и поштовању споразума“.

Он је рекао да су у Декларацији биране речи и да се „у њој говори о свему“.

Пред нама су тешки дани

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су пред нама тешки дани, али да је мир кључни интерес Србије.

Он је на заједничкој седници делегација Србије и Републике Српске појаснио да су тешки дани пред нама пре свега због дешавања у Европи и свету, јер када сила удари на силу нико не жели да се повуче.

„Ако погледате Европу и САД они не могу да дозволе да Русија победи, а Русија да изгуби рат. И то нас води у светску катастрофу. Зато је наш витални интерес очување мира. Нападани смо, прогањани у Првом светском рату смо изгубили доста становника, у Другом исто. У антифашистичким покретима у бившој Југославији били су углавном Срби“, рекао је Вучић.

Због тога је време, истакао је он, да чувајући мир градимо будућност.

„Зато је мир наш кључни интерес“, закључио је Вучић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон