Друштво

Нађија Градина: Ромкиње имају иста права као и мушкарци

Нађија Градина мишљења је да жене Ромкиње имају иста права као и мушкарци .

„Оно што се по мом мишљењу разликује то је да мушкарци морају више радити како би доприносили породици док сто се осталих права тиче мислим да жене требају имати иста права као и мушкарци чак сто више требају бити поштованије зато сто су жене мајке учитељице докторке домаћице  и апсолутно све. Оно што је мени посебно драго што се сада много тога променило наше Ромкиње се не удају рано почеле су увелико да се школују има доста њих који уписују факултете и мислим да у данашње време има доста жена које су успешне и које иду даље и на неки начин су самосталне, а и помажу око кућног буџета. Оно што је посебно важно то је   да се променила идеја о раној удаји, да јако младе морају имати обавезе према мужу деци наравно све то треба али су сад свесне да све иде својим временом и да има времена за све“.

Као чланица ромске иницијативе истиче да је највећи проблем које су жене навеле потреба за запошљавањем.

„Што се рада у здравственој установи тиче самог почетка прихваћена јако добро и ако су у почетку постојале предрасуде јер на почетку пре тринаест година од Ромкиња нико није радио и то је доста било необично за друштво.  Колеге су виделе како се понашам и колико ја желим и хоћу да радим и да научим све, тако да смо сви једнаки што се посла тиче. Ја уживам у свом послу јер уживам у пружању помоћи  људима,јако сам поносна на себе што могу да радим такав посао што могу сама да се бринем о себи и о својој девојчици и што сама могу постићи своје циљеве без ичије помоћи сто ме цини поносном Ромкињом“.

Последњих године  има пуно девојака које су завршиле медицинску школу и које би желеле да раде али на жалост немогу да се запосле ја верујем да би и девојке и наши дечаци Роми вредно и марљиво радили. Оно што би поручила је да се школују заврше школу , траже посао и да буду упорни да не зависе од никог и да сами брину о себи једино на тај начин ћемо ми као друштво моћи ка напред.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон