Политика

ПС Нато: Кфор договорио повлачење нападача из Бањске, Ракић: Нетачно приказане чињенице

У извештају Комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Натоа који је разматран у Софији, наводи се да је Мисија Кфора на Косову, 24. септембра прошле године, договорила са нападачима који су се повукли у манастир Бањска, да се повуку на територију Србије, пренела је Бета. Члан делегације Скупштине Србије у ПС Натоа Горан Ракић за Косово онлајн каже да тај извештај нетачно приказује чињенице.
“Прелиминарни нацрт извештаја известиоца за Западни Балкан Парламентарне скупштине Натоа нетачно приказује чињенице, желећи да додатно морално унизи српски народ на северу Косова”, рекао је Ракић.

Претходно је Бета пренела да се у извештају Комисије наводи да су званичници Кфора преговарали о повлачењу остатка групе у околне шуме, „где су нестали“.

„Косовске власти верују да се потенцијално стотине других нападача крило у шумама између Бањске и границе са Србијом, а открили су и велику залиху оружја. Пронађене су противтенковске ракете, минобацачи, противтенковске мине и 24 возила, од којих једно оклопно“, наводи се у извештају.

У документу је детаљно приказана историја Косова и проблеми са Србијом, а посебна пажња је посвец́ена северу Косова.

„У средишту спора су два кључна питања: непризнавање (и активна међународна кампања против признавања) и начини и средства интеграције српског становништва Косова – посебно у четири северне општине које се граниче са Србијом, где Срби чине око 90 одсто становништва. Четири општине су и даље делимично под контролом Београда, док Косово настоји да потврди суверенитет над целокупном својом територијом“, наводи се у извештају.

Састанак Комисије за одбрану и безбедност одржан је првог дана парламентарне скупштине НАТО, на којем је у понедељак на дневном реду и унапређење статуса Скупштине Косова од посматрача у придруженог члана, чему се противи српска делегација на целу са посланицом Наташом Јовановић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон