ВестиКосово

Радаковић о току референдума: Веома малом излазност и бројне неправилности у организацији

Референдум за смену градоначелника на северу Косова протиче мирно, уз веома малу излазност и бројне неправилоности у организацији процеса гласања, истиче за ТВ Мост , извршни директор Центра за заступање демократске културе Душан Радаковић

,, Процес протиче са неправилностима, пре свега због камера и паравана који су, што је врло чудно, постављени наопако, тако да камере могу да виде како људи гласају“, каже Радаковић и додаје да има утисак да је све урађено тек да се каже да је гласање организовано.

,, По закон Бирачки одбор треба да има минимум четири члана, а  овде их има по три, тако да је по закону могуће отворити бирачка места али не и да се гласа.Такође, у Зубином Потоку и Бањској, где живи искључиво српско становништво, сва три члана Бирачког одбора су Албанци“, каже  Радаковић.

Он додаје да је процес веома чудан и због тога што се тек јуче сазнало где ће се гласати, да  на једном бирачком месту често нестаје струја,у контејнерима је хладно, а у Лепосавићу један контејнер прокишњава.

,,Имам утисак да је процес организован на силу, тек да га буде.Убудуће мора да буде другачије“, истиче Радакович .

Он наводи и да нови закон о изборима не прецизира ни то да ли скупштински одборници могу да буду чланови Бирацког одбора, као што је то случај у Лепосавићу.

,,У новом закону о изборима нема тога и не зна се да ли је то кршење закона, што реално јесте и представља сукоб интереса, али нигде написмено нема да је то тако“, наводи Радаковић и даодаје да не очекује проблеме до 19 часова, када се биралишта затварају, али га брину будући кораци Приштине.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон