ВестиКосово

Одржана  манифестација ,,Најјаче васкршње јаје“

Под покровитељсвом Канцеларије за КиМ, општине Грачаница и Привременог органа града Пристине, у Грачаници је одрзана традиционална, осма  манифестација ,,Најјаце Ускршње јаје“ која је,  као и сваке године,  изазвала велико интересовање, како деце, тако и одраслих.

У конкуренцији више од 60 такмичара најјаче васкршње јаје имали су Ивона Мицић из Сушице, у старосној категорији до 15 и Срђан Живић из Грачанице, у категорији преко 15 година.

Малена Ивона је, као и сва деца, навела да се на Васкрс највише радује  шареним јајима и није крила срећу што се такмичи по први пут и што је победила у тако јакој конкуренцији.

Васкршну светковину су отворили организатори манифестације, учитељ у пензији Љубомир Максимовић и  председница општине Грачаница Љиљана Шубарић. 

Она је  подсетила да је један од најлепших обичаја током Васкрса,  фарбање и украшавање јаја, чему се деца највише радују и уживају у надметању чије је јаје лепше и јаче.

„Данашња манифестација је посвећена управо томе, а све захваљујући нашем учитељу у пензији чика Љуби. Драго ми је да видим пуну салу, пуно деце, јер сте сви ви данас овде чувари нашег идентитета и зато се данас радујемо животу, љубави и доброти и Васкрснућу. Нека нам данашњи дан и радост дају вољу и снагу да издржимо све изазове и недаће које нам доноси ово време“, рекла је Шубарић.

Учитељ у пензији имао је Васкршњу поруку, којом се водио и током деценија рада са децом.

„На данашњи дан, док смо на окупу са породицом и пријатељима нека нам srcа буду испуњена захвалношћу за дан бескрајне љубави. Нека нам ова радост буде основа заједнице која ће нас покренути да делимо љубав, разумевање, слогу и опроштај. У времену пуним изазова и неизвесности, нека нам Васкрсење буде светионик наде која осветљава пут, да будемо извори мира у љубави и у свету“, рекао је Максимовић.

У оквиру манифестације одржан је и ликовни конкурс са темом „Најлепше васкршње јаје“, а за најлепше радове додељено је 12 икона. 

Заслужним појединцима додељене су повеље, иконе и захвалнице, а за бројне посетиоце је уприличен и богат културно-уметничким програм.

Извор: РТВ Грачаница / ТВ Мост ; фото: РТВ Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон