ДруштвоКосовоНасловна

Захваљујући Канцеларији за КиМ и Влади Србије обновљени мостови у селима око Лепосавића

Заменик Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић и помоћник Јелена Стојковић обишли су данас, у пратњи председника Привременог органа Општине Лепосавић Зорана Тодића, саниране мостове након поплаве у селима Дрен, Мекиниће, Земаниц, Миолиће и Јошаницу и поручили грађанима да ће се увек трудити да народу обезбеде услове за нормалан живот.

Крајем јануара ове године, реке су однеле мостове у засеоцима Лепосавића. Уз помоћ Канцеларије за КиМ, Дирекције за градско-грађевинско земљиште и ЈКП „24 новембар“ мостови су успешно санирани.

У току обиласка, представници Канцеларије за КиМ имали су прилике да разговарају са мештанима у селима ове општине, и да саслушају проблеме са којима се људи срећу.

Радимир Јовановић из села Мекиниће рекао је за Косово онлајн да њему и мештанима мост значи живот у да без њега не би могло да се функционише.

„Имали смо велике проблеме јер је вода сила која не може да се савлада. Захвални смо Канцеларији и људима овде који су помогли да се овај мост изгради, да нас спаси. Нисмо могли да приђемо ни од куће ни према кући. Ту има једна породица Јовановић, три брата смо са породицама овде, нисмо могли да функционишемо. Хвала господу Богу и људима сад се овде живот вратио у нормалу. Ми смо на селу знамо и сами каква је ситуација овде, да променимо не можемо сами, силе су то природе, не можемо да се изборимо“, казао је Јовановић.

У току обиласка села Јошаница, мештанин Небојша Бараћ изразио је захвалност Канцеларији за КиМ јер мост пуно значи људима који желе да остану у својим домовима и да привређују.

„Мост је био оштећен у последњим поплавама које су се догодиле, тако да није био за употребу и заједничким залагањем Координационог центра и локалне самоуправе направљен је један добар резултат, тако да ови мештани овде могу несметано да пролазе и обављају своју делатност. Овде људи углавном живе од пољопривреде, гаје воће. У мом случају радимо три хектара засада крушке Виљемовке, тако да нам пуно значи мост, јер људи морају у набавку материјала и ђубрива и све оно што је неопходно за производњу како би пласирали своје производе. Још једном истичем, хвала држави Србији на крајњем исходу јер на овај начин даје једну моралну подршку и једну јаку поруку људима да нису заборављено да остану и да је држава уз њих. Да изразим задовољство и захвалност заједници и локалној самоуправи на овом подухвату“, рекао је Бараћ.

Након незапамћених поплава, Тајић је истакао да је уследила брза реакција стране Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију и одобрена су значајна средства.

„Данас смо у току дана успели да обиђемо локације срушених мостова, путева који су били оштећени и имали прилику да са домаћинствима попричамо и о значају свих тих пројеката али и других проблема са којима се они суочавају у свакодневном животу. Овде где смо у једном специфичном тренутку да пренесемо поруку директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, Владе Републике Србије, да ћемо и даље у једном интензивном раду, присуству овде на терену, заједно са представницима локалне самоуправе скратити тај пут од потреба становништва на Косову и Метохији до њихове реализације за које у сваком случају радимо врло посвећено и можемо рећи на дневном и недељном нивоу“, рекао је он.

Тајић је истакао да је тренутак да сви заједно разумемо важност заједничког и јединственог приступа проблемима.

„Надамо се да ћемо заједно и у будућности успети да истим интензитетом будемо не само присутни на терену него и да решавамо виталне проблеме становништва, које је и у данашњим сусретима. Поменућу неколико локација које смо обишли, а то су локације на дренској реци, то су породице Јовановић, Симијоновић, обишли смо и локацију дренској гробља где смо успели са њима да разговарамо и поделимо њихово задовољство оним што је урађено. Наравно до свих тих мостова су стигли и асфалтирани путеви, тако да се значајни проблеми решавају, али смо разговарали и о другим стварима, о томе шта је перспектива овде на терену и надамо се да ћемо врло брзо бити у прилици да то заједно са локалном самоуправом решавамо „, рекао је Тајић.

Тодић је подсетио на елементарне непогоде почетком године које су довеле до урушавања и оштећења великих броја приступних мостова које живот значе људима.

„Наравно том приликом је било оштећења и великог броја домаћинства која су претрпела штету, такође и велики број пољопривредних газдинства је претрпело штету на пољопривредном земљишту, али реаговање у правим тренутку локалне самоуправе у сарадњи са Дирекцијом за градско грађевинско земљиште тада и са Јавним комуналним предузећем, успели смо да колико толико ту штету у том тренутку санирамо, односно да заштитимо имовину и животе људи“, рекао је он.

Захваљујући средствима Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, Тодић истиче да су успели да након неколико месеци санирају мостове који се налазе на приступним саобраћајницама који воде до села.

„Данас смо обишли велики број санираних, новосаграђених мостова и осталих инфраструктурних објеката који живот значе нашем становништву, тако да користим прилику да се захвалим у име општине Лепосавић и становништва, представницима Канцеларије за Косово и Метохију, да се и они увере шта је то што смо ми заједно као локална самоуправа са нашом државом успели да урадимо. Нама је важан сваки човек свако домаћинство“, поручио је Тодић и додао да ће наставити наставити у сарадњи са државом Србијом да се боре и да створе елементарне услове за пристојан живот нашег становништва.

Одговарајући на питање колико је тешко помагати грађанима у овим условима, Тодић је казао да без обзира са чиме се суочавају свакодневно, велики број грађана разуме тренутно тешку, можда никад тежу у последње 24 године.

„Без обзира да ли смо ми као руководство општине или обични становници, тако да заиста има разумевања, наравно има и потреба, али ми колико год да је тешко трудимо се да решавамо актуелне проблеме, тако да нико не трпи, наравно наставиће о овим интензитетом и опет кажем да без помоћи наше државе Србије упитно је да ли би смо могли да решавамо животне проблеме наших становника“, додао је Тодић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон