КултураНасловна

Радоњић: „Упркос свему“ настављамо са радом; 75 година рада Народног позоришта важан јубилеј

„75 година рада најстарије установе културе на Косову веома је велики и важан догађај. Сви знамо да ово позориште практично од свог оснивања па све до данас ради у све тежим околностима, са многим препрекама. Упркос свему настављамо са нашим радом, нашим функционисањем. Ових 75. година обележили смо радно“.

Директор Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, Предраг Радоњић у интервјуу за РТВ Грачаница истакао је да су планови велики, а један од њих је велики број представа које ће се приказивати годишње у земљи и иностранству. Радоњић је говорио и о постојању и раду позоришта свих ових година.

„Мени је посебно драго да можемо да проговоримо о нечему другом, осим овим стварима које су нас окупирале свих ових дана. Имали смо 3 играња представе „Женидба“  у Прилужју, Штрпцу и јубиларно педесето играње овде у Грачаници. Јуче смо обележили 8. октобар дан позоришта, каже Радоњић.

„Матична сцена нам јесте у Грачаници, ми у Грачаници одиграмо премијеру, али не постоји довољан број људи да би се једна представа играла само у Грачаници и имала двадесет извођења, онда ми идемо у сусрет нашој публици. Гостујемо у свим срединама на Косову онима у којима постоје елементарни услови за извођење представе, па и у оним у којима нема услова играли смо у полу разрушеним домовима културе, у двориштима повратничких кућа, у портама цркава и манастира, да изводимо представе где понекад има више глумаца и технике него што има публике. Идемо у сусрет публици на КиМ, а поред тога и у другим деловима Србије, у региону, а у последње време често одлазимо и у иностранство“, додаје он.

У плану Народног позоришта за наредни период, како каже Радоњић, су као и претходних година 4 премијере у сезони педесетак извођења годишње, које укључују извођења у свим местима на Косову, деловима Србије и иностранству. 

„Напунити салу у Грачаници је велики подвиг, а да не помињем да представе имају своје репризе које су, такође, попуњене. Велику подршку и помоћ нам даје Дом културе са својим инфраструктурним капацитетима, у маркетингу, довођењу публике и људима у Грачаници је право задовољство што имају своје позориште и што могу да имају повремено тај свечани чин гледање представе“.

„Грачаница је на свој начин постала центар културе на КиМ, закључује Предраг Радоњић.

Цео разговор можете погледати на линку

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон