KulturaNaslovna

Radonjić: „Uprkos svemu“ nastavljamo sa radom; 75 godina rada Narodnog pozorišta važan jubilej

„75 godina rada najstarije ustanove kulture na Kosovu veoma je veliki i važan događaj. Svi znamo da ovo pozorište praktično od svog osnivanja pa sve do danas radi u sve težim okolnostima, sa mnogim preprekama. Uprkos svemu nastavljamo sa našim radom, našim funkcionisanjem. Ovih 75. godina obeležili smo radno“.

Direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, Predrag Radonjić u intervjuu za RTV Gračanica istakao je da su planovi veliki, a jedan od njih je veliki broj predstava koje će se prikazivati godišnje u zemlji i inostranstvu. Radonjić je govorio i o postojanju i radu pozorišta svih ovih godina.

„Meni je posebno drago da možemo da progovorimo o nečemu drugom, osim ovim stvarima koje su nas okupirale svih ovih dana. Imali smo 3 igranja predstave „Ženidba“  u Prilužju, Štrpcu i jubilarno pedeseto igranje ovde u Gračanici. Juče smo obeležili 8. oktobar dan pozorišta, kaže Radonjić.

„Matična scena nam jeste u Gračanici, mi u Gračanici odigramo premijeru, ali ne postoji dovoljan broj ljudi da bi se jedna predstava igrala samo u Gračanici i imala dvadeset izvođenja, onda mi idemo u susret našoj publici. Gostujemo u svim sredinama na Kosovu onima u kojima postoje elementarni uslovi za izvođenje predstave, pa i u onim u kojima nema uslova igrali smo u polu razrušenim domovima kulture, u dvorištima povratničkih kuća, u portama crkava i manastira, da izvodimo predstave gde ponekad ima više glumaca i tehnike nego što ima publike. Idemo u susret publici na KiM, a pored toga i u drugim delovima Srbije, u regionu, a u poslednje vreme često odlazimo i u inostranstvo“, dodaje on.

U planu Narodnog pozorišta za naredni period, kako kaže Radonjić, su kao i prethodnih godina 4 premijere u sezoni pedesetak izvođenja godišnje, koje uključuju izvođenja u svim mestima na Kosovu, delovima Srbije i inostranstvu. 

„Napuniti salu u Gračanici je veliki podvig, a da ne pominjem da predstave imaju svoje reprize koje su, takođe, popunjene. Veliku podršku i pomoć nam daje Dom kulture sa svojim infrastrukturnim kapacitetima, u marketingu, dovođenju publike i ljudima u Gračanici je pravo zadovoljstvo što imaju svoje pozorište i što mogu da imaju povremeno taj svečani čin gledanje predstave“.

„Gračanica je na svoj način postala centar kulture na KiM, zaključuje Predrag Radonjić.

Ceo razgovor možete pogledati na linku

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button