КосовоНасловна

Ракић: Прекид платног промета отежао би живот грађанима на КиМ

Спољнополитички коментатор Жарко Ракић изјавио је да би прекид платног промета са централном Србијом, како је најављено из Приштине, значио додатни притисак и још једну неразумну одлуку власти у Приштини да се отежа живот грађанима, пре свега Србима. 

“Имамо до сад ситуацију да је Курти стално измишљао неке казнене мере како би отежао живот Србима на северу Косова, односно како би их натерао да напусте своје вековно огњиште. Уопште га не интересује што би та мера погодила и Албанце. Он очекује да би отежавајући живот људима на Косову, пре свега Србима, изазвао неку реакцију Србије, па би онда то могао да употреби у корист неке свој пропаганде”, навео је он за Т а н ј у г. 

Ракић каже да Курти не одустаје од екстремних мера, и додаје да се може очекивати да ће убудуће повлачити сличне потезе покушавајући да увери своје заштитнике и спонзоре на Западу да је то једини начин да се Србија доведе за преговарачки сто и да прихвати све њихове услове, пре свега захтев да призна независност Косова. 

“Запад то не би требало да прихвати, али знајући њихову политику и знајући да и они желе на сваки начин да натерају Србију да призна отимање дела своје територије, они у овом тренутку више играју на карту Куртија, одговара им његов екстремизам и његови стални удари на Србију. Имам утисак као да, не само да задовољно посматрају, него да се у договору са Куртијем све те радње обављају. Они су главни инспиратори свега тога”, оценио је Ракић.

Према његовим речима, Светски економски форум у Давосу је скуп великог броја политичара, најважнијих бизнисмена и представника пословног света, и најбоља прилика да се у релативно кратком периоду разговара, чују туђа размишљања, предлози, и да се схвати у ком правцу би могао да иде свет ове и наредне године. 

“Зато је то место где свакако треба да будете присутни, још ако имате довољно капацитета и довољно угледа да се сретнете са најважнијим учесницима форума, онда је то добро искоришћено време. Свакако отвара могућност да се у скоријој будућности остварени контакти наставе, прошире, а све за добробит наше државе”, истакао је он.

Ракић додаје да су билатерални сусрети које ће председник Србија Александар Вучић имати у Давосу, нешто што доноси бољитак и што треба Србији да укаже на пут којим треба да иде. 

Извор: Т а н ј у г; Фото: пинк.рс/принтскрин

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон