KosovoNaslovna

Rakočević: Dijalog nikada nije bio na nižem nivou od Drugog svetskog rata

Nezavisna komisija za medije u Prištini donela je odluku o zabrani emitovanja kanala Arena sport, a tome je prethodila suspenziji Željka Tvrdišića sa mesta direktora RTK2 zbog izveštavanja o događajima u Banjskoj.

Po rečima novinara i književnika Živojina Rakočevića to nedvosmisleno ukazuje da Kosovo postaje totalitarno društvo koje počinje da se obračunava sa jezikom.

„ Kada jezik i sloboda govora postanu okidač da se protiv vas nešto uradi, onda znate da smo na vrhu diskriminacije i da ste na vrhu ličnog i kolektivnog poniženja. Mi smo u ovom trenutku stavljeni van svakog zakona i van svakog sistema i života. Ovo bi trebao da bude vek slobode medija i slobode govora, a mi vidimo kako se dijalog smanjuje u čovečanstvu i nikada nije bio na nižem nivou od Drugog svetskog rata. Možemo očekivati tu represiju čija je jasna poruka: „Možeš ti da govoriš, ali onako kako meni odgovara“,to su te strašne poruke, nažalost ovog vremena u kom nismo mogli ni da zamislimo da će se dogoditi da očekujemo da govorite oni što ja mislim, i da to bude uslov za vaš opstanak, život i rad.
Sve poruke dolaze do vas i duboko vas uznemiravaju i protresaju tu zajednicu, mi smo mali i sve znamo i imamo te spuštene ruke i otvoreno srce i kažemo: „zašto bi nam to radili?“, rekao je novinar i književnik Živojin Rakočević.

Represija zbog upotrebe srpskog jezika na Kosovu i Metohiji traje od 1999. godine, bezbrojni su primeri kršenja upotrebe srpskog jezika i sve ih je više i sve češće, što za jedne postaje opsesija, a za druge poriv, ne instikt.

Kako na Kosovu i Metohiji postoje više redakcija i kanala na srpskom jeziku, Rakočević ističe i da može da se očekuje represija čija je jasna poruka „Možeš ti da govoriš, ali onako kako meni odgovara“.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button