ВестиДруштво

Рамазан, месец поста за муслиманске вернике

За муслиманске вернике широм света почео је месец Рамазана и данас је први дан рамазанског поста. Муслимански верници ће се у наредних 30 дана од свитања до сумрака суздржавати од хране и пића.

Рамазан је најсветији месец за муслиманске вернике, јер је у њему почела објава Курана, свете књиге муслимана, а током овог месеца муслимани се труде да постом и добрим делима заслуже Божју милост.

Реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сенад Халитовић изјавио је да је Рамазан прилика човеку јер Бог тада спушта свој благослов и даје човеку посебну шансу и прилику да се искупи и врати својој природи и људскости.

“Рамазан је прилика да се човек посвети молитвама Богу, па тако сваки добар човек треба Бога молити за народе који страдају у ратовима, посебно у светој земљи Палестини”, рекао је Халитовић.

Ове године муслимани у Србији храну и пиће неће конзумирати у просеку 14 сати дневно, од изласка до заласка сунца. Халитовић је истакао да је то само тренинг тела, а да тренинг душе, који је битнији, подразумева да се човек суздржи од свега што не ваља, лошег говора, лоших дела и мисли.

“Човек мора себе поправљати, а не да спомиње друге људе, да истиче њихове лоше стране и да их оговара, јер то су велики греси”, навео је Халитовић.

Овогодишњи Рамазан трајаће до 9. априла, а већ сутрадан муслимани ће прослављати један од два највећа празника, Рамазански бајрам.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон