Косово

ЦИК тражи од Српске листе и ГИ СПО да именује нове чланове Општинских изборних комисија

Централна изборна комисија (ЦИК) затражила је од Српске листе и Грађанске иницијативе за слободу, правду и опстанак (ГИ СПО) да именују нове чланове Општинских изборних комисија јер су претходни у уторак поднели оставке, наводи Коха, а преноси Косово онлајн.

Централна изборна комисија прихватила је у уторак оставке четири члана Општинских изборних комисија за општине Лепосавиц́, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица, које је претходно именовао испред Српске листе.

„ЦИК је на протеклим састанцима операционализовао општинске изборне комисије у ове четири општине, именовавши четири извршна службеника, који су и на челу ЦИК-а, и донео одлуку о именовању 27 чланова, који представљају парламентарне политичке субјекте“, навео је потпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

Након прихватања ових оставки, Секретаријат ЦИК-а упутио је Српској листи и Грађанској иницијативи за слободу, правду и опстанак захтев за именовање нових чланова уместо оних који су иступили из општинских изборних комисија.

Ељези је такође саопштио да још нису добили званично саопштење Српске листе о бојкоту  референдума 21. априла, већ само један мејл у коме се наводи оставка представника политичких субјеката њихове странке и ГИ СПО.

Централна изборна комисија је оверила бирачки списак за процес гласања за или против смене градоначелника у четири општине на северу Косова и он садржи 46.556 бирача или 1.461 бирача више у односу на изборе одржане 23. априла 2023. године.

Према подацима, број младих бирача који ће гласати први пут је 1.826 од чега 293 бирача који су након ванредних избора одржаних 23. априла 2023. године навршили осамнаест година и 1.533 бирача који нису били на бирачком списку на ванредним изборима одржаним 23. априла 2023. године, а који се могу сматрати бирачима и који су први пут уписани у Централни регистар.

Према овом извештају, број бирача који су у међувремену преминули, који су променили општину или се одрекли држављанства Косова након ванредних избора одржаних 23. априла 2023. године је 365.

Извор: Косово онлајн; фото: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон