НасловнаСрбија

Републички, покрајински, избори у Београду и 64 градова и општина

У Србији се одржавају избори за посланике Скупштине Србије и Скупштине Војводине, као и локални избори у 65 општина и градова укључујући Београд.

На 8.273 бирачка места своје право може да искористи 6.500.666 уписаних бирача.

Бирачка места отворена су од 7.00 до 20.00 часова.

За парламентарне изборе грађани ће се опредељивати за једну од 18 изборних листа на којима је предложено 2 817 кандидата за 250 места у парламенту. За Скупштину Војводине такмичи се 13 изборних листа за 120 посланичких места, а за Скупштину Града Београда 14 изборних листа за 110 одборничких места.

Срби са Косова и Метохије гласаће на бирачким местима на југу централне Србије – у Врању, Куршумлији, Рашкој и Тутину.

Особе које на дан гласања буду на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије могу да гласају на укупно 36 бирачких места у више општина. Биће отворена и 29 бирачка места у заводима за извршење кривичних санкција, а уписано је 8 543 бирача.

Српски држављани који живе у иностранству гласају у 35 земаља на 81 изборном месту, а уписано је 39 270 бирача.

Изборе у Србији прати 5.587 домаћих и страних посматрача, а у питању је девет домаћих удружења и 25 међународних организација и страних држава.

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је у петак да ће ове изборе пратити рекордан број домаћих и страних посматрача. Како је навео, највише посматрача, њих 2.508, је из Црте, затим следе „Грађани на стражи“, који имају 233 посматрача, ЦеСИД са 974, „Рес Публика“ са 210, затим „Академска иницијатива форум“ са 12 посматрача, „Унија младих града Панчева“ са 137, „Правац Европа“ са 813 и „Крени промени“ са 223 посматрача.

Изборе ће пратити и посматрачка мисија Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) у којој је, како је раније најављено, 250 посматрача који су задужени да нагледају активности на дан избора, док 30 дугорочних посматрача прати цео изборни процес у земљи.

Поред тога, изборе у Србији пратиће и Међународна фондација за изборне системе, затим Парламентарна скупштина ОЕБС-а, са око 75 посматрача, Парламентарна скупштина Савета Европе, Делегација Европске уније у Србији, Европски парламент, затим амбасаде Норвешке, Швајцарске, Холандије.

Извор: РТС, Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон