Косово

Особе са инвалидитетом испред Банке Поштанске штедионице чекају на исплату

Испред друге експозитуре Поштанске штедионице у Северној Митровици велика гужва. Особе са инвалидитетом и посебним потребама чекају да подигну туђу негу.

Иако им је Република Србија уплатила цели износ они могу да подигну само по 10 хиљада зато што нема довољно динара. За њих је јако тешко да отпутују до Централне Србије како би подигли свој новац.

“Заиста је срамно и нељудски и просто не могу да нађем речи којим бих се изразила. Зато и постављам питање чему служе бројне међународне мисије на КиМ које не предузимају апсолутно ништа за људска права најугроженијих особа. Никада нам нису помогли, а сада дипломатски ћуте када се укида једина помоћ коју добијамо. За ову децу и њихове родитеље опстанак зависи од примања и добијања помоћи једино из Србије”, каже једна од присутних грађанки Косовске Митровице.

Колико је тешко, потврђују речи особа са инвалидитетом.

“Дошло је до тога да сада не могу ни своју пензију ни своју социјалну помоћ да подигнем, да ја као инвалид морам да одем у Централну Србију да бих подигао своје паре. То је много тешко за лечење. Тешко је за једног инвалида”.

Мајци инвалидне особе ова ситуацији отежава живот превише.

“Цела ситуација и све што ради Курти је срамота”, каже она.

Грађани су огорчени због одлуке Приштине да забрани употребу динара и питају се шта ради међународна заједница, зашто је само неми посматрач.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон