КосовоНасловна

Роде: Приштинске власти без одлагања да врате земљиште манастиру Високи Дечани

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде изјавио је да приштинске власти треба да спроведу без одлагања одлуке о враћању земљишта манастиру Високи Дечани.

Захваљујуц́и извештају правних стручњака Савета Европе о усклађености политичког и правног система КиМ са стандардима СЕ, постоје добре и лоше вести, написао је он на платформи X (Твитер)

„Добре вести су: законска правила су генерално у складу са међународним стандардима. Лоше вести: неспровођење одлуке Уставног суда у Дечанима означава очигледно кршење владавине права“, истакао је Роде.

Он је навео да су две препоруке извештаја о владавини права за КиМ – спровести без одлагања одлуку о Дечанима и у потпуности поштовати независност правосуђа, укључујући уздржавање од непотребне критике која подрива поверење у правосуђе.

Роде је написао да експерти описују КиМ као „функционалну демократију“ и вреднују модеран устав са „јаким гаранцијама за независност правосуђа“. 

Али, како је навео, они такође, указују на оштре критике на рачун представника правосуђа и институција од стране политичара на високим функцијама.  

„Све у свему, извештај даје помешану слику, указујуц́и на високе правне стандарде који се не примењују увек у потпуности“, нагласио је Роде и додао да му  је кристално јасно да је потребна хитна имплементација, као што је то више пута захтевала међународна заједница, да би се успешно унапредила косовска понуда за чланство“

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон