Друштво

Ромска заједница из Грачанице у посети општине Шутка у Македонији

Саветник за мањинске заједнице Газмен Салијевић са активистима и студентима у посети јединој општини на свету којом руководе Роми у Македонији Шутка.

Градоначелник Дудуш Курто навео је да је ово јединствени пример у Свету да једном општином руководе Роми, такође једина општина где су Роми већина где је Ромски језик службени. У овом месту живе око 50.000 Рома.
„Ми функционишемо као и свака друга општина у свету. Имамо две основне школе у којима похађа око 2.000 деце, и имамо средњу школу коју похађа око 600 ученика. Све оно што чини једну општину функционалном ми имамо овде, и јако смо успешни као општина.
Наша општина је у радиусу 7. километара, толико је велика, овде са нама живе и људи Српске и Албанске националности. Од укупног броја становништа 80 процената чине Роми, од 100 људи 90 је запошљено Ромске националности како у администрацији тако и у комуналним службама.
Имамо и наше професоре Роме који деци одржавају наставу као и оне који раде у Влади, чиме смо постигли високе резултате захваљујући квалитетном кадру који овде имамо. Радом и великим залагањем целе заједнице напредујемо у свим аспектима, радимо на запошљавању младих. Роми су у свим функцијама систему државе, можемо се похвалити нашим радом успешношћу и резултатима. Свим нашим Ромима у Свету желим да буду успешни, а да би били успешни потребно је да будемо јединствени.“ поручио је г дин Дудуш.

Г дин Салијевић се захвалио на пријему, и сложио да је кључ успешности образовање труд и рад, и да се својим радом и позицијом залаже у подржавању младих те да на њима само остаје да заврше школе, заврше факултет и да једино тако као друштво можемо ићи напред, потребно је јединство, потребна је воља и рад, поручио је Салијевић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон