ЛокалнеНасловна

Шаховским турниром обележен Дан белог штапа; Указано на тежак живот слепих и слабовидих особа

Поводом Међународног дана слепих и слабовидих, познатијег као Дан белог  штапа, у Савезу слепих и слабовидих у Грачаници организован је шаховски турнир, који није био такмичарског карактера већ само повод за дружење.

„Данас са нашим члановима организујемо шаховски турнир, иако смо у тешкој финансијској ситуацији, успели смо да организујемо окупљање и дружење наших чланова и пријатеља“, казао је Божидар Стојановић, директор Савеза слепих и слабовидих у Грачаници.

Положај слабовидих и слепих особа на Косову је изузетно тежак јер се без пратње не могу кретати, Савез је тај који их у Грачаници окупља, али према речима представника, све је мање организованих дружења и активности због лоше финансијске ситуације.

“Најтежа ситуација за слепе је овде на Косову, јер немамо школу за наше слепе чланове, они немају где да се образују и то нам представља највећи проблем“, истакао је Радомир Јоргић, председник Скупштине Савеза слепих и слабовидих у Грачаници.

Директор Савеза слепих и слабовидих у Грачаници Божидар Стојановић истиче да се за слепе треба учинити много више како би они остварили своја законска права.

„Слеп човек се овде тешко може видети да се самостално креће, јер инфраструктура није прилагођена његовим потребама, а по правилу свака институција треба да има човека који ће да приђе инвалидном лицу, питати га шта му треба и помоћи му да то и оствари. Затим, треба да постоје и рељефна обележја за слепог човека, попут Брајевог писма да би лакше пронашао пут до свог циља“, нагласио је Стојановић.

Савез слепих и слабовидих у Грачаници постоји од јула 1999.године, тренутно броји око 50 чланова, који се неколико пута годишње, колико им то финансијске могућности дозвољавају, окупе ради дружења у просторији, коју им је доделила општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон