НасловнаСрбија

Сахрањен Иштван Пастор: Вучић: Изгубили смо великог лидера, кога поштују и Срби и Мађари

Председник покрајинског парламента и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, сахрањен је у Суботици на Бајском гробљу.

Пасторово име ће бити записано не само у мађарским већ и у српским уџбеницима, урадио много за односе две земље, а био је велики лидер не само мађарске државе већ и Србије, изјавио је председник Вучић,  јна схарани на којој је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, а којој су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик и бројни министри из Владе Србије.

,,Успео је више од свих ратника и војсковођа, државника и свих којих су нам била пуна уста, које смо неретко прецењивали, а тако велике људе као Пастора неретко потцењивали. Био је човек који нас је упознао са Виктором Орбаном, човек који је спојио две највеће партије у Србији и Мађарској.

Био је човек који је радио на поверењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба и увек довољно паметан да направи компромисе без којих нема ни напретка ни будућности“, навео је председник. 

Рекао је да ће Пастора запамтити по једној речи, коју је изговорио први пут када су гледали колико је урађено и причали о прузи Београд – Будимпешта.

,,Иштван се окренуо и рекао ми је – Александре урадили смо онолико, то је та српска реч коју су користили српски владари јос у 19. веку, није могао бољу да пронађе“, рекао је Вучић и нагласио да је Иштван Пастор био човек који је окупио и ујединио све нас и Србе и Мађаре.

Вучић је рекао да жели да сви знају, да му се Пастое пожалио пре годину дана да му је све теже, да није неко ко не може да трпи притиске и претње, али да не зна да ли може то да издржи.

,,Показао је тада невероватну одлучност енергију и снагу, он је први пут повисио тон и стегнуо леву песницу и рекао: ,,ако могу да те замолим, иако не знам шта се дешава. Све то издржи, јер се они само праве да су јаки, а не виде шта се догађа код њих у дворишту. Само  издржи ми ћемо те подржати, не смемо да попустимо“. Пред собом сам видео снажног великог лидера, не само мађарског већ и српске државе, по годинама нешто старијег од кога сам могао нешто да научим“, рекао је Вучић и објаснио да не жели да чита говор јер у њему не пише кроз шта су пролазили и о чему су причали.

Вучић је навео да је Србија одласком Пастора изгубила пријатеља, брата, великог политичког лидера и дивног човека и изразио наду да оно што је учинио нико неће моћи да погази у будућности.

,,Верујем и у нашег пријатеља Виктора Орбана, верујем у наследнике у породици и политичкој партији коју је предводио Пастор“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће имати према њему, јер ће Пастор генерацијама још живети и бити поштован, како од Мађара тако и од Срба.

Сахрани је  присуствовао и премијер Мађарске Виктор Орбан, који се опростио од Пастора, као и председник Републике Српске Милорад Додик. 

Испраћају  лидера Савеза војвођанских Мађара присуствали су и бројни министри Владе Србије, међу којима Милош Вучевић, Томислав Момировић, Ивица Дачић, Ђорђе Милићевић. Међу присутнима је и председник Народне Скупштине Владимир Орлић, као и председник Извршног одбора СВМ-а Балинт Јухас.

Извор: Т ан ј у г ; фото: Новости

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон