NaslovnaSrbija

Sahranjen Ištvan Pastor: Vučić: Izgubili smo velikog lidera, koga poštuju i Srbi i Mađari

Predsednik pokrajinskog parlamenta i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, sahranjen je u Subotici na Bajskom groblju.

Pastorovo ime će biti zapisano ne samo u mađarskim već i u srpskim udžbenicima, uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije, izjavio je predsednik Vučić,  jna sharani na kojoj je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, a kojoj su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni ministri iz Vlade Srbije.

,,Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj.

Bio je čovek koji je radio na poverenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba i uvek dovoljno pametan da napravi kompromise bez kojih nema ni napretka ni budućnosti“, naveo je predsednik. 

Rekao je da će Pastora zapamtiti po jednoj reči, koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno i pričali o pruzi Beograd – Budimpešta.

,,Ištvan se okrenuo i rekao mi je – Aleksandre uradili smo onoliko, to je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari jos u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe“, rekao je Vučić i naglasio da je Ištvan Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.

Vučić je rekao da želi da svi znaju, da mu se Pastoe požalio pre godinu dana da mu je sve teže, da nije neko ko ne može da trpi pritiske i pretnje, ali da ne zna da li može to da izdrži.

,,Pokazao je tada neverovatnu odlučnost energiju i snagu, on je prvi put povisio ton i stegnuo levu pesnicu i rekao: ,,ako mogu da te zamolim, iako ne znam šta se dešava. Sve to izdrži, jer se oni samo prave da su jaki, a ne vide šta se događa kod njih u dvorištu. Samo  izdrži mi ćemo te podržati, ne smemo da popustimo“. Pred sobom sam video snažnog velikog lidera, ne samo mađarskog već i srpske države, po godinama nešto starijeg od koga sam mogao nešto da naučim“, rekao je Vučić i objasnio da ne želi da čita govor jer u njemu ne piše kroz šta su prolazili i o čemu su pričali.

Vučić je naveo da je Srbija odlaskom Pastora izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti.

,,Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će imati prema njemu, jer će Pastor generacijama još živeti i biti poštovan, kako od Mađara tako i od Srba.

Sahrani je  prisustvovao i premijer Mađarske Viktor Orban, koji se oprostio od Pastora, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Ispraćaju  lidera Saveza vojvođanskih Mađara prisustvali su i brojni ministri Vlade Srbije, među kojima Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Đorđe Milićević. Među prisutnima je i predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić, kao i predsednik Izvršnog odbora SVM-a Balint Juhas.

Izvor: T an j u g ; foto: Novosti

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button