Косово

Самит Украјина–Југоисточна Европа у Тирани, учествује Вучић

У Тирани се данас одржава први самит Украјина – Југоисточна Европа, на којем ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

У престоници Албаније су поводом самита окачене заставе Украјине на централним улицама, а на самом платоу Конгресне Палате постављен је натпис ”Самит Украјина-Југоисточна Европа”.

Како сазнаје Т а н ј у г, на самиту се очекује и присуство председнице Молдавије Маје Санду, председника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и председнице Савета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто. Званични пријем почеће у 11 часова, у Конгресној Палати, а домаћин самита је премијер Албаније Еди Рама.

На позив Раме, очекује се присуство председника Украјине Володимира Зеленског, коме ће ово бити прва посета Албанији. Очекује се да ће се разговарати о рату у Украјини и његовим последицама. Самит се одржава под високим мерама безбедности, а на одржавању реда и безбедности скупа биће ангажовано преко 1.600 припадника полицијских снага.

Сутра се у Конгресној Палати одржава Регионални самит о плану раста и конвергенције, на којем ће се разговарати о евроинтеграцијама региона и спровођењу Плана раста за Западни Балкан. Предвиђено је да се одрже две пленарне сесије, које су посвећене постепеном увођењу јединственог тржишта и спровођењу Плана раста. Самиту ће присуствовати и комесар Европске уније за проширење и суседство Оливер Вархељи.

План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социо-економско усклађивање. План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Лидери Западног Балкана су о Плану раста у јануару у Скопљу разговарали са званичницима ЕУ и САД, када је одржан сусрет “Западни Балкан и ЕУ”.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон