ВестиКосово

Манифестација „Дани јоргована“ у порти манастира Брњак; Парлић: Кроз ову манифестацију чуваћемо значај српске краљице Јелене Анжујске

У жељи да се отргне од заборава живот и дело краљице Јелене Анжујске и да се укаже на значај њеног рада, Дом културе „Стари Колашин“, данас је у порти манастира Брњак организовао културно-духовну манифестацију „Дани јоргована“.

Идејни творац ове манифестације био је новинар Милан Глишовић из Краљева. Захваљујући сарадњи са Друштвом француско-српског пријатељства „Јелена Анжујска“ ова свечаност се обележава са великом радошћу. Покровитељи манифестације су Канцеларија за Косово и Метохију и Општина Зубин Поток.

У раним јутарњим сатима је служена света литургија, а потом је уследила садња јоргована. Јоргован су посадили помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, Милена Парлић и бивши председник ПО Зубин Поток Срђан Вуловић.„Канцеларија за Косово и Метохију и Дом културе „Стари Колашин“, традиционално организује манифестацију „Дани јоргована“ у знак сећања на прву српску краљицу Јелену Анжујску. Данас нас је наша краљица окупила овде, да нас подсети на то колики је њен значај био у време Старе Србије, колико је допринела, о чему говори једино житије које је посвећено једној жени. Њој је дато да руководи делом територије, раме уз раме са својим мужем и својим синовима. Борила се у време средњовековне Србије, оставила је и школу, прву женску школу и истрајавала је у учењу, знању и вери. Због свега тога Јелена Анжујска може да послужи нама, женама, али и младим генерацијама као пример како се морамо борити, идући њеним стопама. Најлепши део ове манифестације јесу јорговани које смо овде засадили у знак сећања на бајковиту љубав између краља и краљице. Оставила нам је пример, тако да се надам да ћемо ову манифестацију и даље одржавати и да ћемо кроз ову манифестацију чувати кроз векове значај српске краљице Јелене Анжујске. Одавде, из Брњака, честитам свима Дане јоргована са жељом да се надаље окупљамо овде у што већем броју“, рекла је Милена Парлић.

У порти манастира је одржано и јавно читање драме „Јелена Анжујска“ на текст Јелене Кајго, у режији Татјане Мандић Ригонат, а у извођењу драмске уметнице Марије Бергам и глумаца Књажевско-српског театра Јоаким Вујић из Крагујевца.

Културно уметничко друштво „Мокра Гора“ је на манифестацији „Дани јоргована“ представило “Игре из Ибарског Колашина“.

У историји и народном предању чува се успомена на Јелену Анжујску, владарку и светитељку. Принцеза француског порекла из царске или краљевске лозе удала се око 1250. године за српског краља Уроша Првог. Србији је родила два сина, два краља, Милутина и Драгутина, и више од пола века била је у кругу најзначајнијих личности краљевства.

Највећи део свог живота краљица Јелена Анжујска провела је на свом двору у Брњацима (Ибарском Колашину). На далеко је позната њена доброта и дарежљивост, убоге је одевала и хранила, на двору је скупљала девојке из свог краљевства да би их научила вештинама ручног рада и другим пословима. Умрла је у двору у Брњацима једног хладног фебруарског дана, а сахрањена је као православна монахиња у својој задужбини, у манастиру Градац.

Иако је њен двор у Брњацима већ одавно разрушен, сва краљичина богатства су ишчезла, али пролазна добра надживела је успомена на духовно благо које је оставила народу.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон