ДруштвоНасловна

Сања Ђокић, Иван Миљковић и Жарко Јоксимовић добитници годишњих награда УНС-а на Косову

Сања Ђокић, Иван Миљковић и Жарко Јоксимовић добитници годишњих награда УНС-а на Косову. Новинарске награде уручене су им  у Грачаници, у присуству шефа мисије ОЕБС-а на Косову, Мајкла Девенпорта који је Истакао да су новинари понекад изложени политичким притисцима али и угроженој безбедности.

Новинарка и уредница портала медијацентар.инфо Сања Ђокић, главни и одговорни уредник портала Ризница Иван Миљковић и документариста Жарко Јоксимовић овогодишњи су добитници новинарских награда коју додељује огранак Удружења новинара Србије (УНС) на Косову.

Годишњу награду у области штампаних и онлајн медија жири је одлучио да додели Сањи Ђокић, за писање и уређивање групе текстова.

„Писањем и уређивањем текстова који се односе на узурпацију друштвене имовине у Чаглавици и нелегалну градњу објеката на територији општине Грачаница, ауторка је указала на важан проблем средине у којој ради на врло професионалан начин, дајући јединствени печат својим текстовима. Активним писањем, истрајношћу истраживачког новинарства и преношењем информација о овој веома важној теми допринела је активирању општине Грачаница на решавању овог проблема, што је и задатак новинара“, наводи се у образложењу жирија.

Трочлани жири одлучио је да награду у категорији радијског новинарства додели уреднику портала Ризница Ивану Миљковићу, за радијску емисију „Кад реч искочи од srcе“.

Према оцени жирија, „Када реч искочи од srcе“ обрађује занимљиву тему веома професионално и креативно, са адекватним саговорницима, стручним лицима, али и онима који „живе“ овај дијалект. Прича почиње из школе, која је чувар нашег језика. У образложењу жирија додаје се да је у емисији одличан избор музике, као и саговорника, те да она има истакнути ауторски печат.

Жири је донео одлуку да у категорији телевизијског новинарства награду додели документаристи Жарку Јоксимовићу, за документарни запис „Гора није сама“.

Жири је оценио да је документарни запис „Гора није сама“, „заправо, једина права документарна прича међу пристиглим радовима“.

„Видљиви су професионалан приступ тематици, али и самом новинарском ангажовању и уткано дугогодишње искуство аутора. Креативности не мањка. Одличан је и адекаватан избор музичких тема. Квалитет слике је одличан, а видљив је и сниматељски труд да испрати и сликом дочара сваки део приче. Документарацем се шаље више порука, он промовише знање, доноси причу о традицији и обичају Горанаца, о очувању идентитета, родољубљу и нераскидивим везама с местима из којих „вучемо“ порекло. Уложен је огроман труд аутора, који причу бележи дуго, кроз три годишња доба, на великом броју локација што доноси посебну динамику емисији“, навео је жири.

О наградама је одлучивао жири у саставу Предраг Рава, Милан Влајић и Зоран Максимовић.

УНС-ов огранак на Косову и Метохији годишње новинарске награде додељује другу годину заредом.

Прошле године награде су добили: уредница портала „Грачаница онлајн“ Анђелка Ћуп, сниматељи „Њу преса“ Јовица Караџић и Небојша Ђокић, новинарка „Радија КиМ“ Александра Арсић и новинарка Радија Косовска Митровица Ивана Вановац.

Извор: Радио Контакт плус; Фото: КиМ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон