ВестиКосово

Саопштење КФОР-а о извештају Међународне кризне групе „Северно Косово: Потврђивање суверенитета усред подељених лојалности“


Међународна кризна група је недавно објавила извештај под насловом „Северно Косово: Потврђивање суверенитета усред подељених лојалности“.
У извештају о насиљу које се догодило у Бањској у септембру 2023. године, у извештају се наводи: „У страху од крвопролића, КФОР је преговарао о повлачењу групе [srpskih boraca] у околне шуме, из којих су се истопили, наводи се у достављеном саопштењу Кфора.
Ово је нетачно. Ни у једном тренутку КФОР није био укључен у наводне преговоре.
Након што је позван да појача своје присуство, КФОР је блиско координирао са Косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС) како би обновио безбедност у тој области.
До насиља које се догодило у Бањској дошло је након напада на мировњаке КФОР-а у мају 2023. године, у којем су рањена 93 припадника Кфора, од којих су неки задобили повреде које су им промениле живот.
НАТО је увек сматрао да се чињенице морају утврдити и да се починиоци морају суочити са правдом. Након насиља, НАТО је распоредио око 1.000 додатних мировних снага и тежи оклоп на Косову. Ово је било највеће појачање нашег контингента на Косову у последњој деценији; и показује да је НАТО спреман да сачува мир.
КФОР наставља да спроводи свој мандат – заснован на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године – да обезбеди безбедно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. КФОР је трећи безбедносни одговор, после Косовске полиције и Еулекса, са којима радимо у блиској сарадњи.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон