КосовоНасловна

Савићи из Коретишта: АКО НАМ УКИНУ ДИНАР И ОСТАНЕМО БЕЗ НАРОДНИХ КУХИЊА, ДЕЦА ЋЕ НАМ БИТИ ГЛАДНА!

Суочавање са социјалном угроженошћу никада није лако, али ситуација је постала тежа, готово неиздржива након најаве укидања динара на Косову.

Ово је прича о двадесеточланој породици Савић из Коретишта надомак Гњилана, која преживљава захваљујући издвајањима државе Србије, социјалне помоћи и хране коју добија из Народне кухиње у Прековцу. Од тога хране много гладних дечјих уста. Ако без тога остану, због укидања динара, питају се како ће децу прехранити.

Ивица са супругом, деветоро малолетне деце, од којих једна беба и родитељима живи у једној а у другој кући брат са седам чланова. Иако запослен као помоћни радник у ОШ “Бора Станковић” у Коретишту, Ивица каже да им храна из Народне кухиње много значи да прехрани деветоро дечјих гладних уста. Притисли су их и здравствени проблеми, Ивица је имао тешку операцију главе, најстарија ћерка му је парализована а укидање динара и могућност затварања Народних кухиња ставља их у још тежу ситуацију.

„Живимо од помоћи Народне кухиње и уколико она престане са радом због укидања динара биће тешко нама. Нас је тринаесторо а код брата седморо, биће тешко без те помоћи” изјавио је за Ртв Пулс, Ивица Савић.
„Помоћ коју добијамо много нам значи, живимо од социјалне помоћи и дечјег додатка. Када би нам ово укунули не знам шта би радили. Много нам значи, посебно за децу, што добијамо хлеб и кувану храну”, каже Јелена Савић.
„Живимо од оброка који добијамо из кухиње. Социјална помоћ оде на намирнице, за струју и друге рачуне”, казао је Новица Савић.
„Осим хране, управница Народних кухиња, Светлана Стевић, даје нам и школски прибор, подмирила ми је и трошкове лечења и превоза до Ниша”, изјавио је Ивица.

Народне кухиње на Косову имају око 2.300 корисника и њихов рад је немогућ без помоћи државе Србије и Епархије рашко-призренске. Председник Александар Вучић недавно је истакао да је држава повећала давања за рад Народних кухиња, чак четири пута и на годишњем нивоу сада издваја око 85 милиона динара.


Извор: Ртв Пулс

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон