НасловнаСрбија

Вучић: СНС ће имати апсолутну већину и више од 127 мандата

Председник Србије и носилац листе „Србија не сме да стане“ Александар Вучић изјавио је вечерас да је листа „Србија не сме да стане“ на републичком нивоу без гласова са КиМ освојила 46,5 одсто гласова, на основу 76 одсто пребројаних гласова и више од 127 мандата.

Од гласача са КиМ та листа је освојила 74,2 одсто гласова, а листа „Србија против насиља“ тек нешто више од пет одсто.

Он је на конференцији за медије рекао да су успеху допринели озбиљност и одговорност, али и додао да ни тих пет одсто гласова грађана са КиМ не сме да се потцени јер су, рекао је, то гласови озбиљних људи који су дали некоме своје поверење.

„Што се тиче Србије на основу узорка од 76 одсто пребројаних гласова, могуће да се промени за плус минус један одсто. Код великих, код малих од 0,1 до 0,2“, рекао је Вучић.

Како је прецизирао, на републичком нивоу, без гласова са КиМ, „Србија не сме да стане на 46,5 одсто гласова, Србија против насиља 23,5 што је  дупло мање, без КиМ.

„СПС има 6,5 одсто, НАДА 4,9, Несторовић 4,7, СВМ 1,9, а претпостављам да је могуће да падну са шест на пет мандата. СНС ће имати више од 127 мандата, резултат избора имаће апсолутну већину“, рекао је Вучић.

У Београду највише гласова освојила Србија не сме да стане, у Војводини 67-69 мандата

Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да прелиминарни резултати гласања за Београд показују да је несумњиво највише гласова освојила листа Србија не сме да стане, а у Војводини на покрајинским изборима убедљиву апсолутну већину у мандатима, између 67 и 69 мандата.

„Ти резултати се по нечему разликују у Београду, све време су говорили да неће тако да буде, али је несумњиво највише гласова освојила листа Србија не сме да стане“, рекао је Вучић у обраћању у изборном штабу напредњака.

Он је истакао да је та листа освојила у Војводини где има укупно 120 посланика  између 67 и 69 посланика.

„Другопласирана листа је Србија против насиља која ће имати 28 до 29 мандата, што је значајно више од двоструко мање гласова у односу на листу Србија не сме да стане.

Трећепласирана ће бити листа СВМ са највероватније девет мандата. Затим СПС седам мандата, коалиција Нада шест мандата и Руска странка са једним мандатом. Ако бисте сабирали, ми са традиционалним партнером СВМ бисмо имали 77 од 120 и  евентуално и са СПС 84 мандата што је скоро 75 одсто“, рекао је Вучић.

Вучић: Два фактора одлучују о власти у Београду, Шапић ће бити градоначелник

Председник Србије и носилац листе ‘Србија не сме да стане’ Александар Вучић изјавио је вечерас да је на изборима за одборнике у скупштини града Београда листа ‘Београд не сме да стане’ освојила 38,5 одсто, док је листа ‘Србија против насиља’ освојила 35 одсто гласова.

Он је истакао да је на трећем месту коалиција ‘Нада’ са освојених шест одсто, на четвртом месту коалиција око СПС са освојених 5,4 одсто, док је коалиција ‘Ми – глас из народа’ освојила 5,1 одсто и на петом је месту.

„Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи“, рекао је Вучић.

Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке заветници и Српског покрета Двери.

„Према овом узорку они су на 2,8 осто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент“, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон