Косово

Седам особа приведено током упада косовске полиције у општине у Метохији

Тужилаштво у Пећи саопштило је данас, поводом упада  косовске полиције у канцеларије Привремених органа општина Пећ (у Гораждевцу), Исток (у месту Осојане) и Клина (у селу Видање), да су у акцији привели седам особа у полицијску станицу због сумње у обављање „незаконитих радњи“, као и да су осумњичени ослобођени а покренути су кривични предмети.

Како је за Клан Косова потврдио портпарол Пећког тужилаштва Шкодран Никћи, седам особа је пуштено на слободу по налогу тужиоца, после полицијског саслушања 

„По овлашћењу тужиоца су покренути кривични предмети“, рекао је Никћи.

Полиција је у акцији запленила и документацију, компјутере и мобилне телефоне како би, како је наведено, до краја испитала случај.

Поводом данашње акције косовске полиције, током које су затворене српске општине у Метохији, огласио се министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља који је на Фејсбуку написао да је „затворена нелегална општина Пећ у Гораждевцу, у Осојану паралелна општина Исток и у Видању паралелна општина Клина“.

„Време незаконитости је завршено и једина институција Србије у оквиру Републике Косово биће њена амбасада у Приштини“, навео је Свечља, који каже да Приштина остаје посвећена „јачању институција Републике Косово, уз пуно поштовање Устава и његовог јединства“.

Данашњи упад наоружаних припадника  косовске полиције у Привремене органе општина Пећ (у Гораждевцу), Исток (у месту Осојане) и Клина (у селу Видање) наставак је етничког чишћења и затирања Срба на Косову и Метохији, у директној режији Аљибина Куртија, а пред очима комплетне међународне заједнице, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Током данашње нелегалне и насилне акције приведени су и председници привремених органа на информативне разговоре, а у насилном упаду у мирне српске средине затворени су и домови здравља, амбуланте, апотеке, наводи Канцеларија.

Канцеларија указује да су Куртијеви специјалци затворили српске општине у Метохији, која је током сукоба 1999. године, а потом и током погрома 2004. године потпуно насилно етнички очишћена од Срба. 

Додаје се да су се, тешком муком, Срби у малом броју вратили на своја огњишта и у повратничка насеља где им је живот гарантовала и међународна заједница, а да их данас Курти полицијом, дугим цевима и оклопним возилима поново протерује. 

„Оваква акција уследила је након прошлонедељног упада у општину Гора који није осудио ниједан припадник међународне заједнице и својим гласним ћутањем постају саучесници оваквих Куртијевих недела“, наведено је у саопштењу.

Извор: Т а н ј у г, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон