ВестиКултура

Изложба икона Петре Коснић: Живописати значи оживљавати лик светитеља

Изложба икона Петре Коснић „Агиос“ отворена је вечерас у Градском музеју у Косовској Митровици.

Поставку изложбе чини 20 икона, које су настале у протекле две године, и рађене византијским стилом од природних пигмената.

Бранислав Дикић протојереј при Храму Светог Великомученика Димитрија у Косовској Митровици је на свечаном отварању рекао да икона не представља ништа, већ да нам она јавља царство небеско.

„Она је уствари преобраз онога што нас очекује и представља твар која је изображена самим рођењем и васкрењем Господа Исуса Христа. Велики руски мистичар, теолог и иконописац Владимир Лоски, каже да је икона почетак гледања лице у лице. Свака икона треба да личи на првообраз, а сваки првообраз је син Божији. Прва икона која је настала, чувени Нерукотворени образ, када је он обрисао свој образ и свој лик оставио на платну, од тада су људи почели да поштују лик Господа Христа и да га приказују. Свети апостол Лука је први нацртао лик мајке Божије, која је видевши свој лик, благословила икону и рекла „Од сад ће и мој благослов бити пред онима који се моле пред овим ликом“ . Тако ми данас поштујемо иконе светитеља, мученика, исповедника, мученица, преподобних жена и клањамо им се са надом и поверењем да они чују наше молитве“ рекао је протојереј Дикић.

Сам иконописац заузима битно место у црквеном животу и многи светитељи су писали како треба живети иконописац и истакли морални значај његовог живота, додао је.

„Када се раде иконе, онда се треба постити, молити, молити том светитељу, читати Акатист, и живети духовним и повученим начином живота. Мени је велика част да сам гледајући ове иконе препознао светитеље који сијају светошћу и дају нам увид у духовни свет и духовни живот“ навео је протојереј Дикић.

Историчар уметности и кустос музеја Ивана Милутиновић је присутне упознала са биографијом аутора, њеним радовима и њеним стилом сликања.

„Иконопис верницима пружа мир који је потребан за побожност, а икона проговара Божију реч и учи нас јеванђељу. Корени су јој у раном хришћанству, али се временом уобличава све док не стекне свој коначан облик и врхунац у доба средњевековне Византије. Ослањајући се на то, Петра свој божански дар претвара у уметничко дело, и то веома важна компонента, да се испунимо духом светим. На тај начин упућује реч свецима, који молитвено посредују за нас“ рекла је Милутиновић.

Аутор изложбе Петра Коснић каже да је вечерашње излагање више од изложбе, јер се како је рекла, налазимо на светој српској земљи, на Косову и Метохији.

„Када сам почела да стварам, сан ми је био да посетим Косово и да нашим светитељима, нашим коренима, нашој светој земљи, подарим иконе. Живописати значи оживљавати лик светитеља. То је рекла игуманија Св. Василија Острошког у Улцињу, да је сликање иконе једнако Житији Светих, јер ви на тај начин када стварате лик светитеља који утемељење налази у библијским текстовима али се разликује од класичног сликарства, ви окер бојом стварате лик светитеља и оживљавате „ангела“ у телу и представљате стање из будућег века. То је уствари сама суштина иконописа, зато што је основни факт православног иконописа то што је Господ Исус Христ, када је дошао на земљу, био мислив и опипљив и као такав дао нам могућност да буде насликан. Ми на старим иконама, које су прозор ка Богу, не клањамо се лику већ подобљу и славимо оно што је Бог већ прославио“ навела је ауторка изложбе.

Отварању изложбе присуствовали су директор Градској музеја Владимир Антић, директор Културног центра “Драгица Жарковић” Саша Вучић, кустос Градског музеја Ивана Милутиновић, Бранислав Дикић протојереј при Храму Светог Великомученика Димитрија у Косовској Митровици, аутор изложбе Петра Коснић али и велики број љубитеља уметности и осталих грађана.

Аутор изложбе Петра Коснић завршила је „Аццадемиа дел Луссо Милано“ а након тога Академију СПЦ за уметност и консервацију. Паралелно је студирала Православни богословски факултет Универзитета у Београду где је завршила основне и мастер студије. Тренутно је на докторским студијама Православног богословског факултета Универзитета у Београду на катедри за литургику.

До сада је насликала преко шездесет радова који се налазе у црквама и манастирима СПЦ као и у домовима верног народа. Поред трајно изложених икона у многим храмовима имала је 14 самосталних изложби. Учествовала је на преко четрдесет групних изложби.

Изложба је отворена под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица.

Извор: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон