ВестиКосово

Секулић: Нема назнака да ће Приштина укинути ембарго на српску робу


Ни шест месеци од када је влада у Приштини забранила улазак робе произведене у Србији на Косово нема назнака када ће и да ли ће уопште та одлука бити укинута, каже председник Асоцијације привредника из Грачанице Саша Секулић. Указује да је због ове лоше политичке одлуке роба из централне Србије замењена неквалитетнијим и за 20 до 30 одсто скупљим производима који на Косово стижу са других тржишта.
И српски и косовски привредници позивају косовске власти да уклоне ембарго уведен 15. јуна, те поруке шаље и међународна заједница, а Секулић подсећа да је пре два месеца и Америчка привредна комора на Косову упутила апел влади у Приштини да преиспита и укине одлуку о забрани уласка српске робе.

„Треба питати Владу Косова зашто се оглушују о ове апеле. То је једна политичка одлука која не иде у корист ни албанским ни српским привредницима. Многе америчке компаније које послују у Србији траже да се та одлука преиспита и укине. Ми привредници, очекујемо и надамо се да ће се то десити, да ће влада у Приштини коначно схватити апел који сви привредници упућују“, наводи он за Косово онлајн.

Секулић каже да не иде да на почетку 21. века доносите одлуке о забрани увоза робе, а да претендујете на неке европске вредности.

„Те две одлуке не иду заједно. У супротном, ако ембарго остане на снази, роба на Косову биће још скупља, јер значајну улогу у формирању цена чини транспорт. Много је јефтиније кад транспортујете робу из Србије, него из Турске, Пољске“, истиче он.

Извор:Косовоонлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон