КосовоНасловна

Син Зорана Костића: Мој отац је у лошем здравственом стању, уместо прегледа у болници држе га сатима везаног

Син Зорана Костића из Прилужја, који је септембра месеца ухапшен због наводног ратног злочина, Дејан, изјавио је за Косово онлајн да се јутрос чуо са оцем који му је пренео да се не осећа добро и да му је здравствено стање погоршано. Породица и адвокат траже да му се дозволи лечење у приватној болници како би Зорану биле одрађене комплетне анализе и пружила му се адекватна терапија.
Дејан Костић истиче да га је отац позвао јутрос и да се пожалио на лоше здравствено стање.

„Пустили су га преко реда да се јави. Разлог зашто је позвао је тај што целе ноћи није био добро, имао је гушење, а како ми је казао, имао је исти осећај као 2011. године када је има прединфарктно стање. Око један час после поноћи је позвао стражу, након чега је дошао болничар и дао му неку терапију, да би дочекао јутро. Са даљим током његовог лечења нисам упућен“, рекао је Дејан Костић.

Зоран Костић је срчани болесник од 1991. године, 2011. године имао је срчани удар и уграђен стент. Такође, имао је неку врсту напада 5. децембра када је у Специјалном тужилаштву требало да да изјаву. Тада му је урађен ЕКГ преглед и анализа крви.

„Целокупну његову документацији је адвокат предао специјалном тужилаштву, судству и затворској служби. Међутим, до сада није наишао на неко разумевање што се тога тиче, не знам зашто, да ли због тога што је наводно оптужен за тај злочин па онда сви окрећу главу, јер у болници је био такође пре недељу дана, међутим, седео је тамо шест сати везаних руку у кревету да га нико није погледао. Урађен му је само ЕКГ srcа и мислим рендген плућа, тако ми је он рекао, пошто смо се јуче видели, био је дан за посете, па смо га посетили, али сви, када питају чуваре зашто је оптужен, целокупно особље у болници окреће леђа, он тамо буквално само преседи везан тих шест сати и онда га врате поново у притворску јединицу, тако да, апсолутно никакву терапију или било који преглед му конкретно није урађен“, рекао је Дејан Костић.

Иако му породица редовно односи терапију, Дејан истиче да његов отац није сигуран у лекове које пије, јер му их дају без кутије.

„Изузетно смо забринути, поготову од јутрос како је он позвао и видео сам, осетио сам по његовом гласу да је стварно звучао изузетно уплашено и болесно. Обавестио сам и адвоката да оде код судије и замоли судију да дозволи његово лечење у некој другој установи, приватној, где би ми сносили трошкове прегледа да би се утврдило његово чињенично стање, односно болест, јер и раније када је радио анализе показало се да његово srcе ради са неких 30 одсто могућности. Не морају српски лекари да га лече, само да је у некој приватној клиници и да му се одраде конкетне анализе“, истакао је Костић.

Братанац Зорана Костића и уједно посланик Српске листе Милан Костић истиче да је све систематски припремљено.

„Ово је систематски организовано убиство Зорана Костића, јер не разумем како другачије да то окарактеришемо. Ако ви не изведете за две месеца ниједног сведока, а притом држите болесног човека у затвору, када оде на лечење тамо, кажу ово је затвореник коме се ставља на терет ратни злочин. Чим то чују лекари у Приштини, аутоматски дигну руке и окрену леђа“, рекао је Костић.

Истиче да се Канцеларија за КиМ четири пута обраћала представницима ЕУ, САД, али и осталим представницима међународне заједнице и да нико није реаговао.

„Очигледно да они дозвољавају да се Срби малретирају, да се Срби насилно исељавају, они траже да ми напустимо КиМ. Ово је напад на све Србе, не само на мог стрица Зорана. Хапсе поједине утицајне људе, гледају како да овај народ преплаше, да народ напусти територију, иначе не знам како другачије да ово окарактеришем“, рекао је Костић.

Он иситче да се Зоран слободно кретао Косовом и да никада није имао проблем.

„Сада смо дошли у ситуацију, након 24 године, да чами у затвору и далеко било, можда умре тамо. Апелујемо на све, на ЕУ, Омбудсмана у Приштини, да хитно реагују и дозволе Зорану Костићу да се брани са слободе. Даћемо и кућу, све што треба, као гаранцију да неће да напушта Косово. Зато молим да се људи који су стари, а нема доказа против њих, пусте да се бране са слободе“, истакао је Костић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон