ВестиКосово

На северу Косова отворена бирачка места

У четири општине на северу Косова данас се организује гласање за смену градоначелника Албанаца изабраних на изборима у априлу 2023. године. Они су гласовима око 3 одсто албанских бирача пре годину дана изабрани за градоначелнике. Срби су најавили бојкот гласања, а Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да предстојећи референдум не успе и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре.

Централна изборна комисија Косова објавила је је број грађана са правом гласа за процес гласања за или против смене градоначелника у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица. На овом списку налази се 46 556 бирача или 1.461 бирач више у односу на изборе одржане 23. априла 2023. године.

8:54 – Коалиција за праћење гласања “Демократија на делу”: Излазност готово нула, уочене техничке неправилности

Душан Радаковић испред Коалиције за праћење гласања “Демократија на делу” рекао је за Радио Митровица север, да данашње гласање протиче углавном тихо са минималним одзивом, као и да су уошене техничке неправилности у бирачким центрима.

“Процес протиче тихо, у већини бирачких центара без иједног гласа. Према садашњим информацијама у Митровици су гласала на једном бирачком месту( општина Северна Митровица) два, а на другом( стара локација општине) један Албанац. Укупно гледано излазност је нула.

Указали смо на неправилност око постављања гласачких кутија. Оне су окренуте , не да се не види како се гласа, већ су окренуте тако да камера која снима може да види како и за кога се гласа. То је потпуно нетранспарентно”, каже Радаковић.

Додаје да ова пракса уколико се настави неће бити добра за сваки следећи изборни процес на локалном новоу

8: 22 – На два бирачка места у општини Звечан и у насељу Рајска бања за сада нема гласача

У општини Звечан организовано је гласање на два бирачка места и то у сали општине Звечан и у хотелу комплекса “Рајска бања”. Према информацијама са терена ни на овим као ни на три бирачка места у Северној Митровици за сада нема гласача.

Новинарима је дозвољено фотографисање, а камере које су монтиране за праћење процеса гласања су примећене на бирачком месту у Звечану, јавља новинар Радија Митровица север.

7: 40 – После приговора новинару дозвољено фотографисање. До сада нико није изашао на гласање

На трећем гласачком месту које је отворено у просторијама Међународног Бизнис колеџ центра такође на локацији Бошњачка махала, новинару Радија Митровица север, који је уредно акредитован, није било дозвољено фотографисање путем телефона.

“Рекли су ми да не могу да користим телефон као средство за рад, него само микрофон или камеру. Покушала сам да им објасним да нису у праву, али веома нељубазно и на њиховом језику ми то нису дозволили”, преноси новинар Радија митровица север.

Након што је о томе информисан портпарол Централне изборне комисије, председник бирачког одбора је ипак дозволио фотографисање, уз напомену да се не смеју фотографисати гласачи.

Испред бирачких центара, према информацијама са терена налази се косовска полиција и повремено патролирају џипови Еулеx-а. До сада нико није изашао на гласање за смену градоначелника у општинама на северу Косова.

7: 15

Гласачко место у Бошњачкој махали ( општина Северна Митровица) отворено у 7 и 10х а нешто касније и гласачко место које се налази на старој локацији општине Северна Митровица такође у Бошњачкој махали.

На трећем гласачком месту које је отворено у просторијама Међународног Бизнис колеџ центра такође на локацији Бошњачка махала новинару Радија Митровица север, који је уредно акредитован, није било дозвољено фотографисање путем телефона.

“Рекли су ми да не могу да користим телефон као средство за рад, него само микрофон или камеру. Пкушала сам да им објасним да нису у праву, али веома нељубазно и на њиховом језику ми то нису дозволили”, преноси новинар Радија Митровица север.

Након што је о томе информисан портпарол Централне изборне комисије, председник бирачког одбора је ипак дозволио фотографисање, уз напомену да се не смеју фотографисати гласачи.

Испред бирачких центара, према информацијама са терена налази се косовска полиција и повремено патролирају џипови Еулекса. До сада нико није изашао на гласање за смену градоначелника у општинама на северу Косова.

Гласачка места биће отворена од 7 до 19 часова, а према одлуци ЦИК-а у Приштини, укупан број бирачких места у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Северној Митровици је 23. Косовске власти првобитно су планирале да се гласа на 43 бирачка места, али су директори школа на северу КиМ одбили да уступе школске објекте за одржавање гласања.

У Зубином Потоку су поствљени контејнери као алтернативни бирачки центри за данашње гласање о смени градоначелника у четири општине на северу Косова. Слични контејнери биће постављени, како преноси РТК на још два места у Зубином Потоку.

Одлука о постављању контејнера донета је након што су директори 33 школе на северу КиМ одбили да уступе школске просторије за одржавање гласања.

Зећири: Нећу изаћи да гласам, испало би да гласам против самог себе

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири, је казао да неће изаћи на гласање за смену градоначелника четири општине на северу, у недељу 21. априла, јер тај процес, како је казао, „свакако неће успети“, преносе медији у Приштини.

Зећири је напоменуо да када би изашао на референдум испало као да гласа против самога себе.

“Верујте да ће све бити у реду. Можда ће овога пута бити први пут да нећу излазити на гласање. Људи могу помислити да сам гласао против себе. Не, нећу изаћи”, рекао је Зећири за ТВ1.

Портпарол Централне изборне комисије Косова Ваљмир Ељези каже да је за гласање одштампано 40.000 гласачких листића, иако је укупан број бирача у четири општине на северу 46.556.

“Број бирача у општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица је 46.556, док је по одлуци ЦИК-а штампано 40.000 гласачких листића, односно 6.556 или 14,1 одсто мање од броја бирача”, рекао је Ељези за Косово онлајн.

У Лепосавићу на време отворена бирачка места, у згради општине присутни специјалци Косовске полиције

Бирачка места у Лепосавићу отворена су тачно у 7 сати. У бирачком центру зграде општине допремљен је материјал који је распоређиван и облепљен на улазним вратима на местима где ће се данас одржати гласање за опозив градоначелника.

У објекту зграде општине  се налазе у обезбеђењу и специјалне јединице Косовске полиције. Улице у Лепосавићу су празне у односу на претходне изборне процесе који су се одржавали у овом месту. 

Додао је да је пракса штампања мањег броја гласачких листића од броја бирача испоштована и у прошлим изборним процесима.

На гласачким листићима су питања одштампана прво на албанском, па затим на српском језику – на латиници.

На гласачком листићу је питање – “да ли се слажете да (име градоначелника) буде разрешен функције председника Општине (име општине)”. Грађани имају две опције “Да” и “Не” да оговоре на постављено питање. 

На локалним изборима на северу КиМ који су одржани у априлу прошле године, такође су били постављени контејнери у којима се гласало, а Срби су те изборе бојкотовали због тога што Приштина не поштује Бриселски споразум и одбија да формира ЗСО, као и због упада специјалних јединица косовске полиције на север и противправних хапшења Срба. На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.566, од којих само 13 Срба. Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

Извор: Радио Митровица север, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон