КултураНасловна

Слике и графике Томислава Трифића представљене у Грачаници

Изложба графика и слика Томислава Трифића, дугогодишњег редовног професора и декана Факултета уметности Приштина, једног од најзначанијих и најпризнатијих графичара Косова и Метохије, отворена је у Галерији Дома културе у Грачаници.

Љубитељи и познаваоци ликовне уметности имали су изузетну прилику да се упознају са радовима Томислава Трифића, како када су у питању слике, тако и када се ради о графикама. Трифић је рођен у Липљану, средњу Уметничку школу завршио је у Пећи, а Академију ликовних уметности у првој генерацији у Приштини. Био је један од покретача ликовне колоније која се традиционално одржава за Видовдан у Грачаници. О његовим делима говорио је некадашњи директор Дома културе Срећко Тодоровић.

– Ову изложбу вечерас доживљавам као Трифићев поклон свом народу који још тумара у мраку тражећи себе у својим сећањима у прошлости и нади до победе, која је мотив и остајања на овом косовском бојишту које још траје, од Косовског боја. Тома овде пред нама у свом сликарском опусу у центар пажње ставља жену, жену као ствараоца живота, мајку која даје моћ својим нараштајима да издрже све недаће и страхове који нас стижу – рекао је отварајући изложбу Срећко Тодоровић.

Присутне је поздравио и Александар Гуџић, уредник ликовног програма Дома културе који је нагласио да ће се и даље радити на томе да ова Галерија понуди садржајан програм, а да је до сада велики број истакнутих уметника излагао своја дела на овом месту.

Косово и метохија до појаве Томислава Трифића није имало уметника у овом виду уметничког изражавања, те он представља особену појаву која свој пионирски подухват доследно следи и унапређује, каже Небојша Јевтић у каталогу изложбе, а то потврђују и савремени Трифићеви радови.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина , Општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон