Косово

Миловић: У 21. веку у Европи нема хране и лекова за пацијенте због забране динара

Заменик дирекора КБЦ у Косовској Митровици Драгиша Миловић изјавио је данас да та здравствена установа због одлуке Приштине да забрани динар ради у изузетно тешким условима и апеловао на међународну заједницу да реагује због стања „неприхватљивог за 21. век у Европи“, када за пацијенте нема хране, лекова и санитетског материјала.

Миловић је нагласио да је директно због уредбе централне банке у Приштини о забрани динара на КиМ отежан ионако тежак живот Срба у покрајини, да су угрожени запослени у Клиничком центру, али и пацијенти у болницама.

Он је у изјави за ТВ Пинк нагласио да су им свакодневно потребни мазут, гориво за санитете и да је најнеопходнија храна за пацијенте.

„Подсетићу да имамо негде око 536 лежајева и да наши пацијенти изискују, поготово они који су дијабетчари и онколошки пацијенти, посебну врсту исхране“, рекао је заменик дирекора КБЦ у Косовској Митровици.

Миловић је додао да у околностима када је Приштина забранила промет робе и хране из Србије ова здравствена установа ради у ненормалним условима.

Навео је да троше постојеће залихе нафтних деривата и мазута, али да нове испоруке не стижу и да се гомилају дугови добављачима којима плаћају у динарима.

Саопштио је да 1.700 радника, лекара, медицинских сестара и помоћног особља већ више од месец дана не примају редовно личне дохотке.

Миловић је рекао да се у овој, практично јединој здравственој установи на КиМ у којој Срби могу да се лече, већ 25 година готово свакодневно суочавају са различитим притисцима из Приштине.

Подсетио је да су српски пацијенти са КиМ раније морали да иду на вакцинацију у централну Србију, а да сада немају довољно лекова, санитетског материјала и хране, као и да медицински апарати не могу да се сервисирају због немогућности плаћања у динарима.

Миловић је нагласио да се од доласка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на власт стање драстично погоршало и да су притисци и  психички и физички, као што је било „пуцање на децу на сам Бадњи дан“.

Навео је да јучерашње хапшење Србина у северном делу Косовске Митровице, због наводних злочина почињених током 1999. године, говори колико је ситуација за српски народ несигурна.

Миловић је апеловао на међународну заједницу, посебно на амбасадоре земаља Квинте, који су упознати са ситуацијом, да реагују због „неприхватљивог стања за 21. век у Европи“

Он је рекао да је то још један од примера „двоструких стандарда“ за Србе и Албанце, попут оних да се прогласе легалним и легитимним албански градоначелници у српским срединама, који су изабрани са неколико стотина гласова.

Миловић је рекао да су Срби на КиМ забринути шта би могли бити следећи потези Приштине, пошто је, према његовим речима, све ово са уредбом о забрани динара Куртијева стратегија да се договорена Заједница српских општина не оствари и не заживи и да се стави у други план.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон