Косово

Слободану Милетићу из Звечана одређен притвор

Након што је пре два дана ухапшен на пункту Јариње, Слободану Милетићу из Звечана је суд у Приштини одредио притвора у трајању од месец дана, на захтев тужилаштва.

Милетићев бранилац, адвокатица Јелена Кривокапић, пренела је РТС-у да га приштинске власти терете за четири кривична дела – „удруживање против уставне делатности, угрожавање лица под међународном заштитом, напад на службено лице и учешће на скупу на којем се врши кривично дело и хулиганство“.

По хапшењу на Јарињу, Милетић је испитан у станици полиције у јужном делу Косовске Митровице, где му је одређено полицијско задржавање до 48 сати.

Оптужбе су у вези са догађајима крајем маја прошле године у Звечану, када је дошло до сукоба припадника Кфора и Срба окупљених због насилног упада полиције у зграду општине, како би спровела председника општине албанске националности, изабраног мимо воље већинског српског становништва.

Кривокапићева је пренела да је Милетић током саслушања негирао оптужбе и тврдње полиције, али је тужилаштво од суда у Приштини затражило да му се одреди притвор.

Кривокапић, како наводи, још није прочитала јер је због брзине одвијања процеса прихватила да прими решење на албанском језику, пренео је портал Косово онлајн.

„Прочитаћу када ми стигне превод на српски, али већ знам о чему се ради јер је судија на рочишту излагао и рекао је да иако мени нису могли да доставе никакав доказ, осим једне фотографије на којој се ништа не види, да они имају доказе који тренутно, у овој фази поступка не могу да ми дају“, казала је Кривокапић.

Додаје да је договорила са тужиоцем да у току следеће недеље оде лично код њега и да ће јој он дати све доказе којима Тужилаштво располаже.

Кривокапић наводи да се Милетић терети за четири кривична дела – угрожавање лица под међународном заштитом, противуставно деловање, учествовање у скупу која чине кривична дела и хулиганство и напад на службена лица.

„Ради се о тешким кривичним делима везаним за догађаје који су се десили 29. маја прошле године у Звечану када је дошло до сукоба између становништва и Кфора, везано је за те догађаје. Дозвољена нам је жалба у року од 48 сати, искористићу то право и ујутру ћу послати жалбу Апелационом суду“, казала је Кривокапић.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон