Косово

Срби из Новог Брда помажу осликавање храма

Срби из Новог Брда прикупили су средства за фрескописање цркве Успења пресвете Богородице у селу Бостане која је обновљена на иницијативу патријарха Павла док је био на челу рашко- призренске епархије. Акција “Наставимо ланац” подржана је од стране установа, удружења и истакнутих појединаца.

Крајем 19. века, турска власт дала је рок локаном становништву да за три дана преместе цркву Успења пресвете Богородице из новобрдске тврђаве у оближње село Бостане. Направљен је ланац од 10.000 људи који су са руке на руку преносили камен цркве. Век и по касније, онако како су преци преносили камен, тако су Срби из овог краја акцијом “Наставимо ланац” прикупили новац за осликавање храма.

„Дејан Павић из Осечине поклонио је иконостас и трон цркви, учествовали су и Дунав осигурање, Поштанска штедионица, Српска омладина за Косово, а највећи дародавац нам је био режисер Данило Бећковић као и још много појединаца који су се јавили са жељом да храм несебично помогну“, каже новобрдски парох Стево Митрић за Косово онлајн.

Пре пет година, Ружица Тодоровић, уметница из Вршца започела је осликавање храма.

„Најзахтевније је радити олтар и осликавати Богородицу јер ту треба доста вере, труда, стрпљења и молитве да би то било како треба. То је врло захтеван посао, посебно када су у питању ликови Пресвете Богородице и Господа Исуса Христа, то је најзахтевније“, објашњава Ружица.

Црква у Бостану је задужбина краља Милутина и четврта коју уметница из Вршца осликава.

„Мени је овде дивно, ја сам већ осликала једну цркву у Сочаници па сам тако упознала менталитет људи у северном делу. Овде у јужном делу можда чак и осећам неку посебнију енергију јер су људи овде у енклави и живе по неким другачијим правилима и врло им је тешко, ја се толико дивим њима и њиховој храбрости да немам речи“, наглашава Ружица.

Отац Стево не крије радост, што како каже, деле срећу и тугу са народом и што су једни другима велика потпора, како народ цркви тако и црква народу.

„Историја нас је научила да је са народом увек страдала и црква. Нити народ може без цркве нити она без верног народа, зато се са обновом сваког храма и ми обнављамо и васкрсавамо као народ“, поручује парох Стево Митрић.

Храм Успења пресвете Богородице код Новог Брда обновљен је на иницијативу патријарха Павла док се налазио на челу рашко-призренске епархије.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон