КосовоСрбија

Вучић: За неколико дана име мандатара

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, после састанка са лидерима владајућих странака у Председништву Србије, да ће листа „Србија не сме да стане“ у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе.

„Као што знате после успешно окончаних избора 17. децембра у складу са Уставом и Законом о председнику одржао сам консултације са свим политичким странкама и листама које су учествовале и које су то желеле“, рекао је Вучић.

Нажалост три изборне листе од којих је једна мањинска нису желеле да учествују, док сам са свима осталим обавио консултације и у складу са тим прихватио информацију да листа „Србија не сме да стане“ има већину која је довољна за формирање скупштинске већине и владе, те да ће ми у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе, навео је председник.

Вучић је рекао да се Србија налази у не лакој политичкој ситуацији, пре свега због геополитичких прилика, због онога што се збива на истоку Европе.

„Због, рекао бих, немоћи великих сила да се проблеме реше мирним путем, и због тога Србија као земља која је војно-неутрална и у потпуном је окружењу или НАТО земаља или НАТО аспираната, и са друге стране земља која једино у Европи није увела санкције Руској Федерацији, се налази под јасним и недвосмисленим притиском“, рекао је Вучић.

Додао је да је у таквим условима разумљиво да поједине земље и преко својих представника покушавају да утичу и на унутрашње политичке прилике у Србији, што ништа није ново и необично.

Одложићемо конститутивну седницу од сутра за седам дана

Председник Србије изјавио је да ће седница парламента бити одложена од сутра за тачно недељу дана, да би се припремили избори потпредседника, председника и свих скупштинских одбора у складу са добијеним гласовима на изборима.

Он је рекао да се то ради како би се скупштина Србије следеће недеље у потпуности конституисала и припремила за избор нове Владе.

Вучић је рекао да је на састанак вечерас позвао оне који су се изјаснили да желе у већину и да би им указао на тешкоће и задатке који су пред Србијом.

„Говорили смо и о унутрашњополитичкој ситуацији која је не компликована колико неки желе да је представе, али је важно како се постављамо пред проблемима“, рекао је Вучић.

Пред будућом Владом пуно посла, зато покушати да се формира пре 1. априла

Председник Србије рекао је да је пред Скупштином Србије и владом која ће у наредном периоду бити формирана пуно обавеза и посла и позвао будућу председницу Скупштине Ану Брнабић да да све од себе како би важне одлуке о функционисању парламента, будуће извршне власти и организацији избора могле да буду донете на време и како би покушали да нова влада буде формирана пре првог априла.

„Ми морамо да негујемо своју демократију, да верујемо у своје капацитете, да градимо Србију. Много посла имамо и морамо да покушамо пре 1. априла да изађемо у са новом владом, јер нас чека и Експо и много обавеза“, рекао је Вучић.

Председник је додао да нико не жели да слуша кампању о локалним изборима која ће трајати три месеца и када су локални избори у питању, људе она занима само последњих петнаестак дана, и позвао будућу председницу Скупштине Србије Ану Брнабић да до тада напорно ради како би важне одлуке о функционисању парламента, будуће извршне власти и организацији избора могле да буду донете на време.

„Ја сам поносан на странку којој припадам, а која је прихватила нешто што мислим да је разумно, што мислим да је лековито за наше друштво. Јер после овога добили су и оно што су тражили, као у фонтани жеља“, рекао је Вучић и оценио да су представници опозиционих партија добили све шта су тражили у својим захтевима.

Председник је истакао да ће, уколико СНС изгуби на локалним изборима, честитати победу онима који освоје више гласова, али да ће дати све од себе да помогне људима у чију снагу, рад и енергију верује.

Србија се наоружава да би чувала своју земљу, а не да би угрозила друге

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да се Србија наоружава како би чувала себе, а не да би некога у региону угрозила и поручио да су коментари о томе да је наоружавање Србије претња миру у региону „мантра оних којима никада ниједна Србија није довољно мала и довољно унижена да би таквом Србијом били задовољни“.

„Србија кад се наоружава, наоружава се пре свега из домаће индустрије. Наоружава се да би чувала своје име, своје презиме, да би чувала своје небо, своју земљу. Да разни патуљци не би умислили да поново могу да јој отимају територију, као што су то много пута чинили раније. А Србија никада никога и ни на који начин није угрозила“, поручио је Вучић у обраћању грађанима.

Он је тако реаговао на изјаву босанско-херцеговачког војног аналитичара Неџада Ахатовића, који је рекао да је наоружавање Србије претња региону и да Србија глуми „малу Русију“ желећи да обједини српски свет у региону.

Вучић је навео да је разлог таквих коментара о Србији то што некима смета што економија Србија данас чини половину укупне економије Западног Балкана. 

„Кад причате о економији Западног Балкана, 50 одсто је Србија, 55 одсто извоза са Западног Балкана је Србија, 62 одсто је Србија та која привлачи стране директне инвестиције. А о каквом онда Западном Балкану говорите, а да не говорите о Србији? Пошто је таква Србија постала и земља која тренутно има највећу плату просечну у региону, а при томе веома ниску стопу јавног дуга, а да је чланица Еуростата“, рекао је Вучић.

Додао је да такву Србију желе да сруше најгорим лажима и да је у протекле две године објављено више од десет хиљада текстова у разним западним и регионалним медијима о томе да ће Србија да нападне некога у региону.

„Да смо ми мали Руси који ћемо, не знам шта да направимо, да слушамо наређења нечија. Зашто то говоре? Два су разлога. Један је тај да нанесу директно штету Србији, а други је тај што полазе од себе. Знају какви су они послушници, знају какви су политички патуљци“, поручио је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон