Косово

Виолета Митровић: Живимо од социјалне помоћи, ово је најтежи период за нас, али остајемо овде

Одлука Централне банке у Приштини о забрани употребе динара на КиМ погађа све Србе, без изузетка. Корисници социјлне помоћи који живе на рубу сиромаштва додатно су забринути за своју егзистенцију. Једна од њих је и Митровчанка Виолета Митровић, тренутну ситуацију описује као најтежу до сада.

Дуже од месец дана власти у Приштини не дозвољавају дистрибуцију динара на КиМ. Последице трпе сви. Екипа ТВ Мост је посетила Виолету Митровић из Косовске Митровице, самохрану мајку четворо деце.

У последњих двадесет година стало је много тога: немаштина, туга, болести. За Митровиће је ово најтежи период.

“Ово је сад најтеже. До сада смо некако излазили на крај, али сад кад су нам укинули динар је много тешко. И за нас, и за младе, много је тешко. Не знам како ћемо да опстанемо, али борићемо се”, истиче Виолета.

Она наглашава да прима социјалну помоћ, календарски девет месеци, а три месеца има паузу у примању и да њена породица живи од те социјалне помоћи.

“Деца нигде не раде. Ја да бих подигла сад социјалну помоћ, морам да идем у Рашку, што би ме коштало 5.000 динара, а са тим новцем ја овде могу да живим 5-6 дана. Уз то сам и болесна”, каже Виолета.

Ова стамена жена умела је да се носи са свим ударцима које јој је живот задавао. Није одустајала. Верује да ће као и њени суграђани истрајати у борби за опстанак на вековним огњиштима.

“Остајемо овде. Моје деца ће овде да остану, јер немају куд. Овде смо се родили, овде остајемо”, одлучна је Виолета.

За власти у Приштини и представнике међународне заједнице има једну поруку:

“Омогућите нам да тај динар примимо, да можемо да живимо”.

За најугроженије становнике држава Србија издваја значајна средства и чини све како би се унапредио њихов положај. Социјалну помоћ на простору КиМ прима преко 20.000 корисника.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон