Косово

Српска листа: Позивамо међународне представнике да јавно осуде кршење права српског народа на свој језик, писмо, и право да користе топониме које су користили вековима уназад

Пре него што је званично и извршен упис одлуке о враћању земље манастиру Високи Дечани у катастар, након 8 година чекања, режим Аљбина Куртија је дао одговор свима који су помислили да се променио и да жели да поштује права српског народа – наводи се у саопштењу Српске листе.

Колико 24 сата касније, данас, на северу Косова и Метохије, противно споразумима и прописима које је донела сама Приштина косовске институције су на саобраћајним знаковима укинуле ћириличне називе српских места и општина на северу Косова и Метохије и поставили на првом месту албанизована имена српских села и градова, а на другом месту називе исписане латиницом. 

Иако чак и највиши правни акти Приштине гарантују право на српски језик и ћирилични алфабет, Куртијев режим још једном показује да за њега права српског народа, обавезе из споразума и правила прописана законима који су у прилог Србима нису од значаја. Да примат над правом има сила у том “најдемократскијем друштву” како он воли да каже.

Овај огољени националиста и Србомрзац у недостатку идеја и способности да учини било шта у корист Албанца, својски се труди да им испоручи чисту антисрпску хистерију продубљујући етничке поделе на овим просторима, у нади да ће тако стећи политичке поене и гласове на следећим изборима. Не схватајући да је својим поступцима затровао међуетнички простор као нико пре њега.

Позивамо међународне представнике да јавно осуде овакво понашање и кршење права српског народа на свој језик, писмо, и право да користе топониме које су користили вековима уназад, те спрече Куртија и његово лудило да изазове хаос, јер му је то очигледна намера, и да  врати ситуацију у пређашње стање. Време је за деловање а не забринутости – наводи се у саопштењу Српске листе.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон