Косово

Јевтић: Одлука ПС Савета Европе штетна и шаље лошу поруку (видео)

„У тренутку када је ситуација на Косову, када говоримо о људским правима, никад гора, када током режима Аљбина Куртија имамо више инцидената, када се Срби неосновано хапсе и притварају, без права на правичан поступак пред судом, када имамо никад веће тензије у друштву услед притисака који трпи народ, дати сагласност за улазак у институцију која се бави људским правима је штетан потез и штетна одлука“, рекао је градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић коментаришући усвајање препорука у ПС СЕ да се Косову одобри чланство у Савету Европе.

Таква одлука, рекао је Јевтић, шаље лошу поруку и награђују они који угрожавају људска права једног народа.

„То не доприноси решавању проблема“, рекао је Јевтић.

Он је додао да су током последњим месеци представницима међународне заједнице предочене чињенице у вези са оним што актуелни режим у Приштини чини.

„Добили смо уверавања да ће се деловати супротно овоме што се десило јуче. Када дођете у ситуацију у којој су, они који су вас уверавали да ће се проблеми који постоје везано за људска права, положај једног народа, верске заједнице, и деси се нешто супротно томе, онда нас ставе у положај и да поверење у оне са којима разговарамо, буде угрожено“, рекао је Јевтић.

Јевтић је нагласио да је изјава Аљбина Куртија, да је јучерашње гласање у ПС СЕ да се људска права на Косову унапређују, највећи шамар међународној заједници.

„То је његова порука међународној заједници која је у последње време критиковала одлуке које је актуелни режим у Приштини доноси. Сада долазимо у ситуацију да услед, неких других, геополитичких интереса да, уколико постоји интерес у међународној заједници да се ситауција на простору Косова и Метохије побољша, да грађани живе безбедније, да уживају основна људска права ово није начин“, поручио је Јевтић.

Јевтић је изјавио да ће Српска листа усмерити политику на заштиту интереса оних грађана које СЛ у политичком смислу заступа. 

,,Са друге стране, верујемо да ће ипак неко у међународној заједници као алармантно схватити да чак и оно што је обећено у писменој форми од стране режима у Приштини у писму који су потписали премијер, председница и и председник скупштине није учињено. Тиче се, између осталог, експропријације друштвене имовине, мешања у правосуђе, положаја Српске православне цркве, и онога што је за нас животно питање а то је формирање ЗСО“, поручио је Јевтић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон