Vesti

Stano: Beograd i Priština da se momentalno i bezuslovno vrate dijalogu i sprovedu dogovoreno

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u dijalogu, počnu da rade na deeskalaciji i da se momentalno i bezuslovno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Stano je na konferenciji za medije ponovio da sutra u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već zasebni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa odabranim evropskim liderima.

On je potvrdio da će se na sutrašnjem samitu Evropskog saveta razgovarati o dijalogu, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima jer je dijalog, istakao je veoma važno pitanje za EU.

„Platforma sutrašnjih sastanaka je o nedavnoj poseti Lajčaka Beogradu i Prištini za vreme proteklog vikenda zajedno sa izaslanicima i savetnicima Italije, Francuske, Nemačke i specijalnim izaslanikom SAD. Lideri Beograda i Prištine predsednik Vučić i Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na zasebne razgovore sa evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, objavićemo ih kasnije, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka Evropske unije“, rekao je Stano.

Izvor: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button