Политика

Стано: Београд и Приштина да спроведу Споразум о нормализацији и све обавезе из дијалога

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом измена поглавља 35 у преговорима са Србијом, да се од Београда и Приштине очекује да спроведу Споразум о нормализацији односа и све остале обавезе које преостају из дијалога јер је то, како је нагласио, кључно за њихов пут ка ЕУ. 

,,Обе стране су прихватиле да ц́е њихове одговарајуће обавезе које произилазе из Споразума о путу ка нормализацији постати саставни део њихових путева ка европским интеграцијама. Анекс о имплементацији закључен у марту 2023. године у Охриду такође одражава ову посвец́еност страна“, навео је Стано за Т а н ј у г. 

Он је поздравио одлуку шефова дипломатија ЕУ да усвоје измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, према којима Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији односа, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године.

,,Поздрављамо данашње усвајање од стране Савета ажурираних привремених мерила, укључујуц́и и Споразум у Поглављу 35 приступних преговора Србије“, рекао је Стано.

Стано је додао да ће, у складу са тим, бити ажуриран дневни ред следец́ег састанка Специјалне групе за нормализацију за Косово.

,,Очекујемо да обе стране примене Споразум и све остале обавезе у оквиру дијалога које су на чекању, јер је то кључно за њихове европске путеве“, поручио је Стано.

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су раније данас измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду.

Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (ЕЕАС) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон