Политика

Стано: Није истина да је Лајчак био неуспешан, Београд и Приштина нису били спремни да крену даље

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, којем се мандат ускоро завршава, добро водио преговоре, али две стране нису желеле да праве компромисе.

„Које лекције је ЕУ научила? Једна је најважнија: ако стране нису вољне да се крећу и наставе даље, нико на то неће моћи да их натера. Наша улога је да будемо модератор дијалога између Београда и Приштине, да им помогнемо да постану део ЕУ и почну да се понашају на европски начин, нађу решења за важне проблеме у корист својих грађана. Чињеница да они то нису до сад могли да ураде и крену даље са процесом нормализације, није ствар промашаја ЕУ као медијатора, него њихов промашај да то остваре“, рекао је Стано на брифингу за новинаре у Бриселу.

Додао је да ће Брисел бити ту, без обзира на мандат изасланика.

„Пре није постојао мандат изасланика, већ је тај посао радио високи представник за спољну политику. И то је знак колико пажње придајемо тој ствари и колико желимо да помогнемо Србији и Косову да крену даље, дан за даном. Није истина да је Лајчак био неуспешан и није у реду да се његов труд тако представља јер је радио најбоље што је могао уз пуну подршку 27 земаља чланица Европске уније. Није чак ни фактички у реду да се каже да је његов мандат био промашај јер, он је постигао споразум, али две стране нису потписале тај уговор. Међутим, за нас то никад није било питање потписа, тај уговор је правно обавезујући и не постоји боље објашњење чињенице да је правно обавезујући јер је постао интегрални део преговарачког оквира и Србије и Косова“, одлучан је Стано.

Наглашава да ако Србија и Косово „не крену са имплементацијом, сами себи штете“. 

„Угрожавају будућност у ЕУ и бенефите које њихови грађани могу добити од наставка у процесу дијалога. Ми ћемо наставити са међународном улогом у свему овоме и као медијатори. Ако Борељ не буде високи представник, биће неко други, као и специјални изасланик, тренутно разматрамо хоће ли се та позиција обнављати, али ће одлука бити донета тек од августа. До тада је Лајчак на том месту и ради најбоље што може. Нема бољег примера његове посвећености послу јер је имао небројено много састанака, како би решио најновије проблеме због једностраних потеза Приштине око динара који стално повећавају кризу за српску популацију на Косову“, рекао је портпарол ЕУ.

На констатацију да се „овде ради о миру и стабилности у региону Западног Балкана, а не само дијалогу“ и да ли ЕУ због важности свега планира да поведе разговор са Београдом и Приштином на вишем нивоу, будући да тренутни није дао резултате, Стабно понавља да није на ЕУ да нешто уради.

„Није у питању шта ЕУ треба или не треба да уради, већ се ради о странама. Можете некоме помоћи само ако су они ради да прихвате помоћ. ЕУ не притиска преговараче, партнери су добровољно поручили да желе да постану део ЕУ једног дана. То на њихова рамена ставља обавезу да се понашају на европски начин. Ми им помажемо јер су то од нас тражили, имамо мандат да преговарамо уз сарадњу са међународним институцијама. Али сваки преговарач ће вам рећи да ниво онога што можете постићи зависи од воље страна у дијалогу да направе компромис. То је нешто од чега се нећемо одрећи. Али, понављам, можемо урадити само онолико колико су заинтересоване стране вољне“, истиче Стано.

Он је негирао да је Лајчак у процесу преговора направио неке грешке јер је био изложен критикама у ЕП.

„Европска унија стално учи нове лекције и уводи промене, јер желимо да помогнемо. У овом случају хоћемо да помогнемо да та два партнера који желе да уђу у ЕУ, то и ураде. Када се ради о критиковању Специјалног комесара, када се ради о Европском парламенту, постоје они који критикују, али и други који немају такво мишљење и поглед на све што је ЕУ и Специјални комесар до сада урадио. Мислим да то има везе и са партијском идеологијом, али занимљиво је да сваки пут када има дискусије о дијалогу између Србије и Косова у ЕУ, разликују се мишљења влада држава чланица и оних који представљају државе чланице када је у питању спољна политика. Они бирају, подржавају и контролишу специјалног представника. Могу само рећи, Комесар Лајчак је имао и има нашу фуну подршку и подршку свих земаља чланица“, рекао је Стано. 

Додаје да ЕУ процењује све што је постигнуто, али немају последњу реч.

„Ако ви хоћете да помогнете партнерима, а они то одбијају и стално упиру прстом једни у друге и стварају нове препреке, раде једнострано без консултација и сарадње, онда можете урадити само онолико колико вам они допуштају. Опет, то ће бити тема нове рунде преговора и постављања новог Специјалног представника о чему ћемо разговарати са државама чланицама. Оне су веома уједињене око свог става о раду комесара Лајчака и високог представника Бореља када је реч о дијалогу између Косова и Србије“, поручио је портпарол. 

Стано није желео да открива када ће се изабрати Лајчаков наследник и да ли су већ почели планови у том смеру.

„То је унутрашња ствар, па нећу улазити у рокове. Не ради се само о специјаном представнику за Западни Балкан, имамо пуно специјалних представника. Видећемо шта је идеја и шта државе чланице желе да ураде са том функцијом. Када они објаве своје номинације, биће неколико рунди интерних процеса, али нећу о роковима. Знам само да до краја тренутног Лајчаковог мандата, све ће ићи по плану“, закључио је портпарол ЕУ.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон