Косово

Стано: Ставови ЕУ и САД се скоро 100 одсто поклапају када је реч о Приштини

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас да се ставови ЕУ, уопштено говорећи, скоро у потпуности поклапају са ставовима америчких партнера, када је у питању Приштина и понашање њених званичника.

Стано је на брифингу за медије нагласио да ЕУ не коментарише појединачне примедбе, одговарајући тако на питање да прокоментарише изјаву заменика помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да ЕУ и САД имају проблем у комуникацији са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и примедбе што још није формирана Заједница српских општина.

„Не коментаришемо појединачне примедбе. Наши партнери процењују ситуацију како им одговара. Могу само генерално да кажем да се, када је реч о Косову и понашању актуелне администрације у Приштини, наши ставови са америчким партнерима поклапају скоро 100 одсто“, рекао је Стано.

Он је на питање да ли може да потврди најаву председника Србије Александра Вучића да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак сутра допутовати у Београд, рекао да ЕУ не коментарише радни распоред Лајчака и истакао да Лајчак стално путује како би обављао свој посао, што је део његовог мандата као специјалног изасланика.

Стано је нагласио да је део Лајчаковог посла и мандата да редовно борави у Београду и Приштини и учествује на састанцима.

Он је, на питање да ли ЕУ сматра да би истрага о догађајима у Бањској могла да потраје неколико година, рекао да није на ЕУ да то коментарише и да је временски оквир за спровођење истраге у рукама приштинских власти. Рекао је да је то питање веома озбиљно и поновио став Брисела да чека званично окончање истраге како би одлучио о наредним корацима.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон