НасловнаСрбија

Вучић: Већ данас смо кренули да подижемо даље Србију, никада нећемо дозволити приступ Косова у УН

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Српска напредна странка, која је према прелиминарним резултатима добила већину гласова на републичким изборима, већ кренула да ради и наставља да подиже Србију.

Он је за РТС рекао да већ од јануара креће повећање плата и додао да ако будемо имали стопу раста иде побољшање живота.

Хоћемо га гурамо земљу напред свакога дана и да се у потпуности посветимо развоју земље, поручио је Вучић.Он је обећао да ће на томе радити марљиво заједно са свима другима.

,,Много мука и проблема очекујемо око КиМ, али то људи знају, борићемо се и чуваћемо наше интересе. Неће бити лака ниједна одлука, али ћемо водити рачуна оно што је најважније – никада нећемо дозволити приступ у УН, у специјализоване агенције, институције и организације УН такозваном Косову“, рекао је Вучић.

Он се истовремено извинио сународницима који су у недељу дошли да гласају и имају право гласа, а који су вређани приликом гласања. 

,,На 98 одсто места листа Србија не сме да стане је добила већину гласова и ту се види пораст гласова пре свега због одговорне политике и јер су они кампању заснивали на вређању једног човека. Нека науче да раде кампању, грађани су показали да желе безбедност и сигурност”, поручио је Вучић.

У Србији ће владати мир, ред и закон, грађани не треба да се брину

Председник Вучић је поручио једа је Србија озбиљна земља и да ће у Србији владати мир, ред и закони и да грађани не треба да се скирају због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени.

Он је рекао за РТС да је наша земља имала поштене изборе и да се нажалост у медијима сада мање говори о онима који су добили скоро два милиона гласова, од оних који су добили много мању подршку бирача.

,,Ваљда је то атмосфера у којој живимо и није то никакав проблем. И људима у Србији желим да кажем да не брину. Да се не секирају много због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени – да је Србија озбиљна земља, да ће у Србији владати мир, ред и закони”, истакао је Вучић.

Навео је да су резултати на изборима управо разултат кампање, али и  претходног рада и онога што сте понудили грађанима.

,,Када ви овде пустите човека који каже да је против њега вођена кампања, а он пред сваки дневник и после сваког дневника емитује спот у којем противнике назива издајницима и још после тога има моралних скрупула да некоме говоре о негативној кампањи”, рекао је Вучић.

Каже да је опозиција кренула у општи напад на грађане који долазе из Републике Српске, који имају право у складу са законима да гласају овде.

,,На основу закона које су они донели у овој земљи, а не ми, у вези са двојним држављанством. Дакле, крећу у хајку против нашег народа зато што ваљда им се не свиђа, са политичког опредељења ти људи, иако је то наравно миноран број гласова. Да добијете народно поверење морате да покажете одговорност и озбиљност у раду”, рекао је Вучић.

СНС ће морати да се мења и склони из својих редова бахате и арогантне

Председник Вучић је изјавио да је поносан на резултате избора и да су напредњаци добили импозантан број гласова после 11 година на власти, али и да ће СНС морати да се мења.

,,СНС ће морати себе да мења и да бахате и арогантне типове, бар у највећој мери, склони из својих редова, уколико негде у будућности буду желели поверење нашег народа”, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да се поноси и грађанима Србије и да су они, како је навео, ,,наша снага”.

,,И поносим се свима осталима који су на демократски начин своју вољу изразили. Не мислим да ће неко у блиској будућности моћи да оствари такве резултате, али због тога је терет одговорности управо још већи на мојим леђима. Због тога ћу и даље радити на развоју земље”, нагласио је Вучић.

Пред нашом земљом је година убрзаног развоја

,,Пред нама је година убрзаног и страховитог развоја Србије. И ми наредне три године морамо да искористимо за најбржи напредак Србије у савременој историји. Морамо да дочекамо спремни 1. децембар 2026. када предајемо кључеве од Експа”, рекао је Вучић за РТС.

Нагласио је да све морамо да изградимо у наредне три године.

,,Многи неће препознати, не само Београд, већ Србију. Ми ћемо Експо да искористимо за комплетан развој целе наше земље. Од аутопута ,,смајли” на северу, то јест коридора од Бачког Брега и Сомбора до Кикинде и Српске Црње, до југа Србије, пруге до Прешева, односно до македонске границе и друго. То су огромне промене и огромни пројекти – морамо се посветити раду”, рекао је Вучић.

Нагласио је да политика не може да се базира само на мржњи, већ да мора да има и неке озбиљне садржаје. 

О формирању нове владе: Саслушаћу парламентарну већину

Говорећи о томе да ли су и даље два имена у игри за новог председника Владе, Вучић каже да је то оно што је било у његовој глави.

,,Али ја као председник Републике морам да саслушам парламентарну већину и да ми они кажу. Дакле, морају људи из СНС-а, из коалиције ,,Србија не сме да стане”, који очигледно имају апсолутну већину и то 128 посланика сами имају без мањинских странака, које ће имати, колико мислим, 10, 11 или можда чак и 12 мандата у Народној скупштини. Плус да ли желе да иду са СПС-ом или не желе, да ли желе да иду са неким другим партнером у власт или не, или неким трећим партнером. То је већ за њих, ја могао бих да причам о сопственом мишљењу, али није време за то”, поручио је Вучић.

Ако Несторовић не подржи никога, имаћемо поновљене изборе у Београду

Када је реч о захтеву опозиције за поништавање избора у Београду, Вучић каже да ако носилац листе ,,Бранимир Несторовић – Ми – Глас из народа” не буде подржао никога, имаћемо поновљене изборе у Београду.

,,Ако неће господин Несторовић да гласа за било кога, а потребно је 56 гласова, идете на поновљене изборе, само се плашим да неки погрешно процењују какви би резултати тих избора били”, поручио је Вучић.

Указује да су представници листе ,,Србија против насиља” водили лошу кампању, као и да су пре пет месеци имали предност од 5,5 одсто, али да се то променило.

,,Поносан сам што је листа ,,Србија не сме да стане” убедљиво победила у Београду. Ко ће да формира власт, стварно не знам”, додао је Вучић.

Навео је да листа ,,Србија не сме да стане” заједно са листом СПС-а има 54 мандата у Београду.

Поручио је и да верује да ће на крају Александар Шапић бити градоначелник Београда.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон