Косово

Вановац: Забрана штампаних медија на српском језику противна свим конвенцијама о људским правима које су тренутно актуелне у свету

Годину дана након одлуке косовске Владе о забрани увоза робе произведене у централној Србији на Косово, до продавница и киоска не стиже ни штампа на српском језику, чиме се по ко зна који пут угрожава право грађана на информисање на матерњем језику.

Дистрибуција српске штампе на Косову онемогућавана је у неколико наврата последњих десет година.

УНС и ДНКиМ непрекидно понављају да је слобода штампе темељ демократије, а право на информисање на сопственом језику једно од основних људских права чије уживање мора бити обезбеђено у сваком тренутку,  без ограничења.

Председница Друштва новинара Косова и Метохије Ивана Вановац оцењује да је у питању преседан, И да тога нема нигде у савременом, демократском свету.

„Нигде на свету тога нема. Без обзира на то што је ово време дигиталних технологија, што је ово време електронских медија, пре свега, наше право на штампане медије на српском језику, нико, ни у једном тренутку није смео да оспори. Ми доказујемо да годину дана, на очиглед међународне заједнице и целога света и свих организација новинарских удружења која смо ми о свему известили,  Приштина без проблема спроводи ту одлуку и ту уредбу и данас“, истакла је Вановац.

Она је додала да су се новинарска удружења  обратила и захтевала од Европске и Међународне новинарске федерацијеи свим  релевантним чиниоцима, подршку и извршење неке врсте притиска на Приштину да допусти улазак штампе.

„До данас ми, на жалост, немамо одговор – никакав. Оно што је важно напоменути јесте да, уколико се забрани дистрибуција штампе на српском језику са подручја Централне Србије на подручје Косова, ми остајемо без икаквог српског штампаног гласила, јер не постоји штампарија на Косову која штампа медије на српском језику тако да морамо да се ослонимо, апсолутно на електронске медије, а то је пре свега, за наше старије грађанство често и неизводљиво“, нагласила је Вановац.

Друштво новинара Косова и Метохије, према њеним речима, наставиће да  тражи и захтева да неко одреагује и допусти српском народу да се информише на начин који му је загарантован свим конвенцијама о људским правима које су тренутно актуелне у свету.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон