Косово

Стано: Забраном уласка патријарху СПЦ Приштина прекршила Споразум о званичним посетама

Портпарол Европске уније Петер Стано поручио је да је забраном уласка патријарху СПЦ Порфирија, Приштина прекршила Споразум о званичним посетама договорен у Бриселу 2014. године. Он је нагласио и да ће тема сутрашњег састанка у Бриселу бити динар, али да ЕУ не пропушта прилику да пренесе своје поруке, али и незадовољство одређеним акцијама.
„Посета патријарха Порфирија Косову била је нотирана и део је значајног Споразума о дијалогу и требала је бити дозвољена. Одбијањем његовог уласка, Влада Косова није само прекршила Споразум о званичним посетама из 2014. године, али је и неоправдано игнорисала важност тога да Српска православна црква буде у контакту са верницима на Косову“, поручио је Стано.

Додао је да је такав потез против фундаменталних принципа било којег мултиетничког и толерантног демократског друштва.

„Европска унија наставља да понавља свој позив за пуну и безусловну примену свих споразума из дијалога, укључујући и тај о званичним посетама“, истакао је портпарол ЕУ.

Додао је да се сутрашњи састанак у Бриселу фокусира на веома специјализовану агенду, али да ЕУ неће пропустити да искаже свој став.
„Ми никада не пропуштамо прилику да пренесемо своје поруке и очекивања, као и наше незадовољство са акцијама и одлукама појединаца када их сретнемо у било којој прилици. Међутим, тема сутрашњег састанка је решење ситуације око укидања динара и Уредбе Централне банке Косова, као што је био случај са претходним састанцима“, нагласио је Стано.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон