Косово

Столтенберг: КБС нема подршку НАТО да се наоружава

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Косовске безбедносне снаге немају подршку НАТО да се наоружавају, као и да транзиција КБС у војску није добра.

Он је то рекао у ексклузивном интервјуу за Т а н ј у г на питање зашто НАТО дозвољава наоружавање КБС и куповину дронова и истакао да је НАТО био против тога. 

На питање о чланству косова у Алијанси, Столтенберг је рекао да свака одлука о чланству мора да буде спроведена консензусом свих чланица НАТО-а.

„Ако неке чланице нису признале Косово и самим тим то представља проблем за чланство, али верујемо да је једини пут ка мирном решењу и просперитету подршка дијалогу уз посредство ЕУ“, рекао је он.

Упитан о повећању броја патрола на северу КиМ, први човек НАТО алијансе је рекао да је НАТО четири пута повећао своје присуство на северу. 

„Додали смо 1.000 војника, оклопна возиила јер смо видели повећање тензија и насиља, када је рањено 93 војника Кфора, од којих су неки имали озбиљне повреде, а 24. септембра је био озбиљан инцидент. Тражимо од наших команданата да процене да ли да имамо дугорочније присуство, чекамо даље препоруке пре било каквих даљих одлука“, рекао је Столтенберг.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон