Косово

Студенткиње са Косова: Ситуација све тежа, не можемо ни да замислимо шта нас тек чека…

Студенти Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици живе и школују се у тешкој ситуацији коју је додатно закомпликовало укидање динара, јер ни они не могу до својих кредита и стипендија.

Забринути су за своју будућност, јер, како кажу, „ако им је овако на почетку професионалног живота – не могу ни да замисле шта све тек може да им се деси до краја студија“. 

Студенткиња мастер студија и сарадник у настави на Катедри за психологију Филозофског факултета у Косовској Митровици Кристина Милутиновић каже да је студентски живот на Косову веома компликован.

„Сви су упознати са којим изазовима и препрекама се наши студенти, на простору Косова и Метохије свакодневно суочавају. Све то изузетно отежава живот свих на Косову, па и студената. Постоје велике препреке, а и сами доласци и одласци студената и професора су онемогућени“, каже Милутиновић за Косово онлајн.

Због проблема са новчаним средствима, студенти се боре да преживе, указује она.

„Немају могућност да подигну новац, којим плаћају смештај, мензу. Студентски центар и Универзитет успевају да пронађу начин и решење, како би одржали ниво који годинама граде. Имамо наду, али поред наде постоји изузетно велики страх. Велики број студената се премишља око преласка на друге факултете“, прича ова млада жена.

Студенткиња проректорка Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Јована Шмигић истакла је да је студентима са Косова веома важно да добију прилику да се усавршавају и уче.

„Важно нам је да знамо да имамо подршку свих органа власти у Србији, да су увек ту за нас и пружају нам нове прилике да наставимо својим путем, иако живимо у отежаним условима“, рекла је она.

Указује да је посебан проблем забрана динара, јер студенти нису у могућности да подигну кредите и стипендије. 

„То нам ствара доста невоља. Сви онда морају да иду у централну Сбрију, а нису сви у могућности да то стално чине… Све нас то спречава да нормално функционишемо. Неко онда мора да подигне новац уместо нас. Али, ни то није једноставно. Ситуација постаје све тежа и тежа. А, с обзиром да смо тек на почетку нашег пута – могу да замислим како ће тек бити“, признаје Шмигић.

Ипак, истиче да се студенти труде да их то не спутава у жељи да се усавршавају и напредују.

„И годинама уназад то доказујемо. Наш Универзитет изнедрује нове правнике, лекаре, социологе, филозофе… То је доказ да желимо да учимо и радимо на свим образовању упрскос свим препрекама“, поручује Шмигић.

Додала је и да је одлична сарадња медју колегама на Универзитету.

„Девојке су у већини на нашем Универзитету, али увек наилазимо на велику подршку својих колега, нисмо имали великих проблема у раду и учењу“, рекла је Шмигић.

Извор: Косово онлине; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон