ВестиКосово

Суниог: Имплементација споразума кључна за стабилност и напредак региона

Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог изјавио је да је имплементација споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине кључна за стабилност и напредак региона.

,,Ово је био период релативне политичке стабилности са заправо великим бројем питања везано за доношење закона и реформи које су успешно спроведене”, рекао је Суниог за Радио Гораждевац.

Он је нагласио да је Европска унија ставила нови акценат на процес проширења за цео Западни Балкан као једно од решења за изазове с којима се суочава регион.

Такође, истакао је важност имплементације споразума постигнутих кроз дијалог између Београда и Приштине.

,,Обе стране морају више да се фокусирају на спровођење договореног”, рекао је он.

Суниог је изразио наду да ће Косово и регион наставити да напредују ка европским интеграцијама и постизању стабилности, те да ће се дијалог између Београда и Приштине убрзати и довести до конкретних резултата.

Поводом одлуке о забрани увоза српских производа из јуна прошле године, коју је Приштина представила као безбедносну меру, Суниог оцењује да је то треба да буде краткорочна мера ,,а не да траје неколико месеци, скоро годину дана”.

Суниог је изразио уверење да постоји више начина да се осигура безбедност без потпуног обустављања трговине.

У исто време, како је истакао, Европска унија прихватила и представила нови план раста за регион, који наглашава важност стварања регионалног тржишта.

,,Пут до јединственог тржишта је регионално тржиште, и понављам, слободан промет робе је један од основних принципа Европске Уније и требао би да се примени и овде”, нагласио је Суниог и додао да је ЕУ спремна да пружи подршку региону путем додатних финансијских средстава како би се олакшала регионална интеграција и пут ка приступању ЕУ.

Шеф Канцеларије Европске уније на Косову, изразио је забринутост због недавне акције косовских власти коју види као некоординисану и неусаглашену са међународном заједницом.

“Ово је акција која не доприноси деескалацији безбедносне ситуације на северу. Ово свакако није од помоћи. Ово је нешто што нас је разочарало.”, нагласио је Суниог.

Извор: Радио ГораждевацГ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон